Lader bilen med taket

Da Slettene Hage i Birkenes fikk nytt tak, var eieren aldri i tvil. Nå gleder hun seg ekstra over hver solskinnsdag.

image

- Vi har et stort hus med utleiedel, kjører elbil og bruker mye strøm. Om vinteren kunne strømregningen fort komme opp i 7000 kroner i måneden. Vi hadde et ønske om å redusere kostnadene, samtidig som det føltes feil å ikke utnytte den ressursen vi har i et sørvendt, solrikt tak. Jeg har alltid vært opptatt av å bruke det vi har rundt oss, sier Gunn Elisabeth Slettene.

Miljø og økonomi

På småbruket Slettene Hage i Birkenes gjør hun det til gangs. Med 150 verpehøner på tunet, et drivhus fullt av tomater og eplemostproduksjon av kortreist nedfallsfrukt, er familien gode til å utnytte råvarene. Når mosten er på flaske, samles restene sammen og blir fór til grisene.

- Jeg likte ikke tanken på at solenergien gikk til spille, når taket likevel lå der og badet i sol. Spesielt ettersom både dyrehold og produksjon krever mye strøm. Men det er jo en stor investering, og vi hadde et gammelt tak. Først da huset skulle renoveres fikk vi sjansen til å gjøre noe med det, forteller Gunn Elisabeth.

Enkel prosess

Da hun begynte å undersøke mulighetene falt valget raskt ned på Otovo.

- De hadde en konkurransedyktig pris og fremsto veldig profesjonelle, var enkle å forholde seg til og fulgte opp uten å være for pågående. Jeg er dessuten veldig glad når jeg slipper å sette meg ned ved pcen for å ordne ting, og med Otovo kunne jeg gjøre alt fra mobilen. Det var veldig lettvint, rett og slett. Dessuten har de et godt samarbeid med lokale montører, noe jeg synes er viktig, sier huseieren.

- Da valget var tatt, gikk prosessen på skinner. Montørene jobbet raskt og effektivt og var ferdige i løpet av en liten uke. Da hadde de lagt 36 solpaneler på taket og satt opp en liten boks i garasjen som loggfører hver kilowatt som produseres. Vi har et tungvint og gammeldags elsystem, så jeg var spent da fakturaen kom, på om det var dukket opp noen ekstrakostnader. Jeg var veldig fornøyd da prisen faktisk ble litt lavere enn jeg hadde trodd, sier Gunn Elisabeth.

Slipper nettleie

Samtidig som hun installerte solpanel, byttet hun strømabonnement fra Fjordkraft til LOS. En gunstig plusskundeavtale for kunder som produserer egen strøm med solceller, gjør blant annet at familien slipper å betale nettleie for strømmen de lager hjemme på taket.

- I tillegg gir LOS oss en god pris for strømmen vi ikke trenger selv. Alt vi produserer som er mer enn det vi bruker, sendes ut på strømnettet mot at vi får betalt. I praksis kan det bety måneder ned minustall på strømregningen. Gjennomsnittlig kan vi regne med å kutte kostnadene på strøm med om lag 30 prosent, forteller huseieren.

image
Da sekstitallshuset i Birkenes nylig ble renovert, benyttet familien muligheten til å investere i solstrøm. Panelene glir diskré inn på det sorte taket og gir boligen et moderne preg.

Får skryt av naboene


At anlegget skulle være så elegant og enkelt, og at forbipasserende på Herefossveien skulle komme til å skryte av installasjonen på taket, hadde hun imidlertid ikke sett for seg.

- Det var en uventet bonus, men en veldig hyggelig en. Jeg synes også det ser fint ut. Taket er sort, og panelene glir diskré inn og gjør lite nummer av seg. Vi er kjempefornøyd med løsningen. Men det beste av alt er at det faktisk er gjort. Nå ligger panelene der og samler sol, sier hun. 

- Det er vel ingen som tviler på at fremtiden er elektrisk, og det er egentlig ikke noe å vente på. Jo før man kommer i gang med nedbetalingen, dess fortere sparer man penger. Nå er jeg ekstra glad hver gang sola titter frem, sier Gunn Elisabeth Slettene.

Sjekk om taket ditt er egnet for solstrøm

LOS samarbeider med Otovo - landets ledende leverandør av solcellepanel.

image
Det føles godt å spare både penger og miljøet, synes Gunn Elisabeth Slettene, som fikk montert 36 solcellepanel på boligen sin i Birkenes i sommer. Den ene av familiens to biler går på strøm, og lades med solenergi fra taket.