Nyttige råd til deg som vurderer elbil

Går du med planer om å skaffe deg elbil? Her har vi samlet noen nyttige og gode råd om hva du bør sjekke før du kjøper deg elbil.

image

1. Sjekk realistisk rekkevidde
Oppgitt rekkevidde er ofte urealistisk, og kan på enkelte kalde vinterdager mer enn halveres i Norge. Finn ut hvor langt du normalt kjører til daglig, og velg elbil med rekkevidde i forhold til dette.

2. Sjekk at du kan lade hjemme eller på jobb
Hvis du ikke har mulighet til å lade hjemme, blir det upraktisk med elbil. Det koster ca. 15.000 kroner å få installert en hjemmelader. Har du lang vei til jobb, er det viktig å kunne få ladet bilen før du skal hjem.

3. Sjekk ladeløsning
De fleste elbilene har hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 15-20 minutter. Det kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet som gjør det enklere å lade.

4. Sjekk servicepriser
En elektrisk motor er mye enklere konstruert enn en forbrenningsmotor. Derfor bør serviceutgiftene også være lavere. Sjekk servicepriser med din forhandler.

5. Sjekk batterigaranti
De fleste nye elbiler kommer nå med batterigaranti på 5-10 år med en gradvis svekkelse i batterikapasiteten innenfor 20-30 prosent i garantiperioden.

6. Sjekk varmepakke
Om vinteren går rekkevidden i verste fall ned mot det halve. Ekstrautstyr som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme kan være gull verdt for å spare strøm til framdrift.

7. Sjekk mulighet for fjernstyring
Mange nye elbiler er koblet til mobilnettet hvor du kan starte lading eller varmeapparatet fra en mobilapp. Det kan være kjekt å ha for mange, men ikke absolutt nødvendig for alle.

8. Sjekk total kostnad
En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgift, offentlig parkering. Legg inn driftskostnader og verditap i totalregnskapet.

9. Sjekk at du får Elbilforeningens velkomstmappe
Alle som kjøper ny elbil fra autorisert merkeforhandler får velkomstmappe og første års medlemskap i Elbilforeningen gratis av leverandøren, samt gode medlemstilbud.

10. Finn elbilen som passer for deg
Sjekk Elbilforeningens oversikt over dagens elbiler, og sammenlikn priser, rekkevidde, ladeløsninger og annen nyttig informasjon.

Les mer: Slik får du laderabatt til din elbil