Slik får du sikker julebelysning

I desember pynter vi hus og hager med elektrisk julebelysning. Dette kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler. Her får du gode råd for sikker julebelysning fra en av våre kunderådgivere.

image

Meike Pollestad jobber som kunderådgiver i LOS - og får ukentlig spørsmål fra kunder om strømforbruk. Nå i desember øker antall henvendelser om julebelysning.

- Over halvparten av boligbrannene i Norge skyldes tekniske feil med - eller feil bruk av - elektriske installasjoner. Julebelysning gjør desember til høysesong for slike branner, men du kan redusere brannfaren om du tar noen enkle forholdsregler, forteller Meike.

- Noe av det viktigste er å trekke ut kontakten til julelysene om natten og før du reiser bort, spesielt på innendørs belysning. Lyslenker består av mange små lamper, og om en eller flere av dem slutter å virke, vil resten lyse med økt styrke. Da kan de bli varme - og føre til at julepynt og annet brennbart materiale i nærheten kan ta fyr, sier Meike.

Gode råd for sikker julebelysning:

  • Slå av juletrebelysning om natten og når du ikke er hjemme.
  • Vær kritisk når du handler nye julelys, sjekk at den er CE-merket og tåler utendørs bruk om du skal pynte ute.
  • La ikke ledningen gå over dørterskel eller gjennom vindu, hvor den kan komme i klem eller bli skadet.
  • Bruk skjøteledninger ute som er laget for utendørs bruk.
  • Padder med mange stikkontakter kan utgjøre en brannfelle - vi anbefaler å heller installere flere stikkontakter på veggen.

 

Julebelysningen krever lite strøm
De moderne og energieffektive lysslyngene med LED-pærer gjør også prisen for å lyse opp i vintermørket forsvinnende liten. For hele desember koster en slik lysslynge bare et par-tre kroner i strømforbruk.

Fordelen med LED-pærer er også at den gir fra seg svært lite varme, sammenlignet med gløde- og hallogenlamper. Med LED-pærer blir det mye lys og lite varme.

Når du tar dine forholdsregler, er det bare å kose seg med å lyse opp vintermørket.