Ikke gå i strømfella!

Har du blitt stoppet på kjøpesenteret eller oppringt av ivrige strømselgere? Hvis svaret er ja, er du ikke alene. Konkurransen om strømkundene er stor, og marginene det konkurreres om ørsmå.

image

Dersom det hevdes at du kan spare mange penger på å bytte strømavtale, er det grunn til å være på vakt. Er du ikke det, går du rett i strømfella.

Epler og pærer

- Vår erfaring er dessverre at mange pågående strømselgere ofte ikke sier hele sannheten om tilbudet de presenterer kundene. Alt for ofte blir det epler og pærer som sammenlignes. Det ser likt ut, men det er likevel mye som er forskjellig, sier Rolf Bjarne Eriksen. Han er leder for salg og kundeservice i LOS og har mange års erfaring fra bransjen

Grunn til å være på vakt

- Du er nødt til å stille strømselgeren en del kritiske spørsmål som avslører hva tilbudet egentlig går ut på. Hva slags type avtale er det snakk om? Er det bindingstid eller oppsigelsestid? Har avtalen forskuddsbetaling? Hvor lenge gjelder vilkårene i avtalen? Det er grunn til å være på vakt på flere områder, sier Eriksen. Flere tilbydere opererer med kampanjepriser. Det betyr at du kun har prisen det prates om i en gitt periode, og deretter får en helt annen pris med andre vilkår. Har du inngått en avtale med bindingstid, er det vanskelig å komme bort fra avtalen. Da påløper det ofte bruddgebyr.

Rabatter er sjelden gratis

Får du tilbud om avslag på et produkt du tenker å kjøpe dersom du bytter strømleverandør, bør du tenke deg om to ganger. Avslaget på varen henter strømleverandørene fort inn igjen ved å legge deg på en strømavtale som har påslag som henter inn igjen avslaget de gav deg på produktet. Også slike avtaler har ofte bindingstid og bruddgebyr. Rabatter er sjelden gratis, så les avtalevilkårene nøye er oppfordringen.

Sjekk innkjøpsprisen

- Spotpris eller innkjøpspris er den vanligste strømavtalen, men det er viktig å sjekke hva slags innkjøpspris det er snakk om. Er innkjøpsprisen den strømprisen som finnes på strømbørsen NordPool? Eller er strømleverandørens innkjøpspris inkludert leverandørens kostnader? Dersom avtalen ikke har påslag, kan man jo lure på hvordan leverandøren skal tjene penger. Ser du ikke noe påslag, er det grunn til å være på vakt, mener Rolf Bjarne Eriksen, som oppfordrer forbrukerne til å ta kontakt og sjekke strømavtalen med LOS før du bytter.