Nordmenn dropper energitiltak når de pusser opp

56 prosent av de spurte husholdningene i en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Enova, oppgir at de planlegger boligoppgradering i løpet av de neste tre årene. Under halvparten av disse planlegger imidlertid å gjennomføre energieffektiviserende tiltak som en del av oppussingen.

image

Mange er nok ikke klar over hvor mye moderne varmeløsninger og etterisolering kan øke bokomforten.

Rekordlave strømpriser

Helt frem til oktober (2016) har vi hatt rekordlave strømpriser. Kanskje de laveste på 15 år. Dette gjør nok at mange tror det er lite å spare på energieffektivisering. Det er feil. Gjør du noe med varmebehovet eller varmeløsningene dine, er det mange penger å spare.
Høsten har begynt å sette sitt preg på landsdelen. Den første frostnatta er for lengst registrert mange steder. Strømforbruket stiger i takt med synkende utetemperaturer. Det er nå det gjelder å bruke strømmen fornuftig.

Tiltak lønner seg

Går du med planer om å pusse opp, bør du vurdere mulige energireduserende tiltak. Både små og store tiltak har effekt. Selv om strømprisen så langt har vært lave, vil den stige i takt med synkende temperaturer ute.
Kostnadene ved å gjøre energitiltak som å isolere og tette bedre er marginal, dersom man først skal skifte kledningen på huset.

Tilskuddsordning

Er du kommet så langt at du går med planer om energieffektiviserende tiltak i din bolig er det mulighet for støtte fra Enova. Tilskuddsordningen ble endret fra 1. januar 2015, og den store forskjellen fra den tidligere ordningen er at du ikke lenger trenger å søke om støtte til tiltak før gjennomføring. Du må naturlig nok dokumentere at tiltaket er gjennomført. Det er derfor viktig at du tar vare på kvitteringer og eventuelt annen dokumentasjon av utgiftene dine.

Velg riktig

Konkurransen i strømmarkedet er hard. Det finnes flere aktører som har lokketilbud med null i påslag, og lover deg besparelser på tusenvis av kroner på strømregningen. Når fakturaen kommer er imidlertid virkeligheten en helt annen. Virker tilbudet for godt til å være sant, er det gjerne det. Velg en strømleverandør du kjenner og kan stole på.