Ta kontroll over ditt eget klimaavtrykk

LOS ønsker å gjøre det attraktivt og lettvint for våre kunder å velge miljøvennlige løsninger. Når dere sparer strøm og bruker fornybar energi, bidrar dere positivt i vår felles store utfordring – ved å redusere eget klimaavtrykk. Men hva betyr det egentlig?

image

Se for deg at du er ute og går i årets første snø. Du etterlater deg fotspor som viser at noen har vært der. På samme måte setter vi alle sammen spor etter oss i lufta vi puster inn. Man ser dem ikke, men de er like fullt målbare. Avtrykket vårt forteller hvor mye klimagasser som slippes ut på grunn av det vi gjør og det vi forbruker – hvor store mengder karbondioksid hver enkelt av oss forårsaker i løpet av et år.

Og her har vi nordmenn mye å gå på. Regner vi med utslipp både her hjemme og ute i verden hvor varene vi kjøper blir produsert, står hver av oss i snitt ansvarlig for omlag 14 tonn CO2 i året. Til sammenligning er gjennomsnittutslippet globalt omlag fem tonn.

Hvor mye slipper du ut? Her kan du regne ut ditt individuelle klimaavtrykk ved hjelp av Enovas klimakalkulator

Hva får du for ett tonn?
Men om klimagassene var en valuta, hva ville man da få igjen for – la oss si, ett tonn? Vel, da må du velge. I bytte mot ett tonn CO2 kan du enten få 250 hamburgere, halvannet tonn tørkede bønner eller 3846 bananer. Eventuelt tolv nye mobiltelefoner eller 250 kilo plast. Ett tonn klimagasser tilsvarer også 5050 kilometer med bensinbil, om du er alene i bilen. Eller 4500 kilometer i fly, om flyet er noenlunde fullt og du bare betaler for din andel av utslippene. Alternativt kommer du godt over 40.000 kilometer med elektrisk tog med tilsvarende utslipp.

Enkle grep som alle kan gjøre
Jo mer vi produserer, reiser og forbruker, jo mer slipper vi ut. De fleste har fått med seg at flyreiser er en miljøversting, og at det er mye å spare på bare å kutte én utenlandsreise i året. Men betyr det at vi kan hvile på laurbærene fordi vi har lagt bak oss et bortimot fly-fritt 2020?

Så enkelt er det dessverre ikke. Så lenge det er hverdager det er flest av, er det nettopp i hverdagslivet at vi kan gjøre den store forskjellen. Det fine er imidlertid at det er akkurat det vi kan. Vi velger selv hvor mye vi bruker! Om vi gjør én liten endring mange nok ganger, da får den mye å si. Og når klimaregnskapet skal gjøres opp, må vi ikke glemme fradragene. Alle de små valgene vi tar som gir pluss i margen og mindre utslipp.

Strøm med opprinnelsesgaranti
Noen steder er det mye å hente. Her til lands står boligen for en femtedel av vårt private klimautslipp, mye på grunn av oppvarming. Velger du en strømavtale med opprinnelsesgaranti, kan du ifølge NVE redusere CO2-avtrykket ditt med opptil ti tonn i året. Les mer om opprinnelsesgaranti hos LOS

Små, grønne valg
Og apropos jobb – hvordan kommer du deg dit? Hjemmekontor, sier du? Check. Sykler eller går du, istedenfor å kjøre bil? Tar du buss eller kjører elbil? Handler du fra restedisken i matbutikken, hvor varene snart går ut på dato, gjør du miljøet en stor tjeneste. Jo flere restemiddager du serverer, dess mer kan du trekke fra. Det årlige matsvinnet til en norsk gjennomsnittshusholdning tilsvarer et helt tonn med klimagasser. Det klarer alle å gjøre noe med.

Og du! - hver gang du ikke kjøper noe nytt, men reparerer eller bruker om igjen noe du har, da peker pila di riktig vei. Verre er det faktisk ikke. Sett deg et klimamål: Slik kan du halvere forbruket ditt.