Derfor er strømprisen så høy nå

Gjennom hele 2020 var strømprisene rekordlave. Så langt i år har strømprisen hatt motsatt fortegn – og årets august ble august-måneden med den høyeste strømprisen noensinne.

image

Hvorfor strømprisene har gått fra å være rekordlave til rekordhøye på under ett år – kan du lese mer om her. Vi har tatt en prat med vår ekspert på fagfeltet, Andreas Myhre, som direktør for krafthandel i vårt søsterselskap Entelios.

- Akkurat nå er det tørt og varmt vær, kombinert med uvanlig høye strømpriser i Europa, som gir oss de høye strømprisene også i Norden, forklarer Myhre.

Strømprisen bestemmes i hovedsak av mengde vann og snø i vannmagasinene, temperatur og nedbør, sammen med tilbud og etterspørsel. Etter en varm sommer med lite nedbør er vannstanden i vannmagasinene over store deler av Sør-Norge svært lav for årstiden.

Store forskjeller mellom nord og sør

På tross av at det er bygget mer vindkraft i Norden det siste året, har ikke vindkraften levert like mye energi som den gjorde i rekordåret 2020. Så langt i år har mangel på lavtrykk inn mot Norden gitt mindre nedbør og mindre vind, noe som er med på å svekke ressurssituasjonen i Norden. 

Begrenset overføringskapasitet innad i Norden gjør også at det store overskuddet av kraft i nord, ikke flyter fritt sørover. Dermed blir kraften stengt inne i nord – og gir lave strømpriser der. Samtidig er utvekslingen mot Europa god i sør, og prisene der blir dermed sterkere påvirket av energiprisene fra Europa.

- Vi er koblet sammen med det europeiske kraftmarkedet, og våre nordiske priser påvirkes spesielt av de tyske kraftprisene – som nå er spesielt høye. Årsaken til de høye prisene i Tyskland er fravær av vind. Når vindturbinene står stille medfører det prisoppgang i hele markedet. Også her i Norge har den flotte sommeren gitt minimalt med nedbør til vannmagasinene – og da stiger også prisene, sier Myhre.

Myhre forklarer at kraftprisen alltid flyter der prisen er høyest – og siden det tyske prisnivået er veldig høyt, så påvirker det prisene her i landet.

Pandemien påvirker strømprisen

De nordiske prisene er også påvirket av de globale energiprisene. I løpet av halvannet år med pandemi har vi sett flaskehalser både i økonomien og distribusjonssystemet, samtidig som den gradvise gjenåpningen har ført til en eksplosjon i etterspørselen etter energi på verdensbasis.

- Fra å bruke mest penger på reiser og opplevelser, har forbrukerne flyttet store deler av forbruket over til produkter. Disse produseres stort sett i Kina, hvor fabrikkene går fort fullt - og kineserne kjøper tilgjengelig energi for å klare den økte etterspørselen. Dette gir økt press på gass- og kullpriser, som igjen presser strømprisene i Europa, forteller Myhre.

Går det over?

Markedet har priset inn høye priser gjennom hele vinteren, men fra våren 2022 er prisene lavere. Det samme gjelder kontrakter som går flere år frem i tid. Vi ser at både de europeiske og de nordiske terminprisene følger kurven til gassprisen. Akkurat nå ser det ut til at tilbudet av gass ikke er tilstrekkelig, noe som resulterer i dagens høye priser. Men på sikt har markedet priset inn mer normale gasspriser, noe som da smitter over på strømprisene.

Været utover høsten vil også ha mye å si for hvordan strømprisen utvikler seg. Får vi en nedbørsrik høst vil det gi viktig påfyll til vannmagasinene, mens fortsatt tørt og fint vær vil forverre ressurssituasjonen i magasinene. 

Som kunde i LOS kan du følge spotprisen time for time i LOS-appen. Der ser du hva som er spotprisen akkurat nå og snittpris for dagen.