Høyeste februarpris siden 2011

Med våren i anmarsj er heldigvis prisen på vei nedover - og det forventes prisfall framover. Kulden i februar ga store utslag i strømprisen - og vi har ikke sett så høye markedspriser på strøm siden 2011.

image

Snittprisen for måneden ble 3,5 ganger høyere enn februar i fjor, og strømregningen som snart er på vei til deg blir dermed høyere enn vanlig. Husk at vi er behjelpelige med å utsette eller dele opp fakturaen ved behov. 

Alle strømleverandører i Norge kjøper strømmen til den samme markedsprisen på den nordiske strømbørsen Nord Pool. Etter rekordlave strømpriser gjennom hele 2020 startet 2021 med et kraftig prishopp grunnet vinterkulda, samtidig som det ble satt flere rekorder i strømforbruk hos norske husholdninger.

Fakturaen for februar - som du mottar nå i mars - blir for mange overraskende høy; både fordi markedsprisen på strøm var 3,5 ganger høyere enn i samme måned i fjor, samtidig som mange brukte mer strøm til oppvarming i kulda.

Denne økningen skjer uavhengig av hvilken strømleverandør du har - og LOS tjener ikke noe ekstra på de høye markedsprisene. Tvert imot er vi opptatt av å hjelpe våre kunder å redusere strømutgiftene. Hos LOS betaler du timespris for strømmen du bruker - og det gir deg mulighet til å unngå de høyeste pristoppene gjennom døgnet ved å flytte deler av forbruket til timer der timesprisen er lavere. På Min side og i den nye appen fra LOS kan du se ditt strømforbruk og hva strømprisen vil være time for time det neste døgnet. Da har du mulighet til å planlegge strømforbruket slik at de høyeste pristoppene kan unngås.

- Appen er genial! Jeg bruker den hver dag til å planlegge neste dags strømforbruk. Sparer mye på det, sier Frank Svendsen, som er kunde hos LOS. Du kan laste ned appen her: los.no/app

Spotpris anbefales av Forbrukerrådet

Spotprisavtaler følger markedsprisen på strøm time for time. I perioder kan prisene svinge mye, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at spotpris har vært mest lønnsomt de siste 15 årene. Også Forbrukerrådet anbefaler spotprisavtaler.

Gjennom hele 2020 var spotprisen rekordlav - og selv om de første månedene i 2021 har hatt høyere strømpriser - vil likevel spotprisavtale være den mest lønnsomme over tid.

Prisen på vei nedover

Med vinteren på hell og våren i anmarsj er også strømprisen på vei nedover. Ser vi på pris så langt i år og forventet pris i markedet for resten av året, ligger årets systempris i Norden på snittprisen for de siste fem årene.

Du kan se hele markedskommentaren hos vårt søsterselskap Entelios - som er landets største strømleverandør for bedriftsmarkedet.