Lave temperaturer – høye strømpriser

Fra rekordlave priser i 2020 har strømprisen steget mye på nyåret. Mandag denne uken kunne vi notere høyeste spotpris på fem år, hvor enkelttimer kom opp i over 2 kroner/kWh.

image

Det er en stor kontrast til prisene vi ble godt vant med i fjor, og kulda bidrar til at det forventes mer normale strømpriser gjennom 2021.

Kulda har skylda

Januar ble en veldig tørr og kald måned, og februar har startet på samme måte. Kraftprodusentene har høy produksjon for å dekke det økte behovet for strøm, når mange nå bruker mye mer strøm for å holde varmen. Og det er nettopp den kraftige økningen i strømforbruket som er den mest avgjørende faktoren for strømprisene vi ser nå.

I Norge er vi verdensmestre til å bruke strøm til oppvarming, og dermed stiger etterspørselen kraftig ved lave temperaturer.

Det nye året har startet med flere rekorder, Statkraft rapporterte om at det aldri har vært brukt mer strøm i Norge enn 15. januar, hvor det i morgentimene ble registrert rekordhøye 24 536 megawattimer (MWh) mellom kl 08 og 09 - noe som tilsvarer forbruket til ca 24 millioner panelovner. Og den rekorden ble slått allerede torsdag 4. februar, hvor det ble registrert et strømforbruk på 25 146 MWh.

Det kalde vinterværet med lite vind og lite nedbør gjør også at det er lite produksjon fra vindkraft nå. Normalt ville vindkraftproduksjonen i Norden bidratt til å dempe mye av pristoppene vi ser nå. Kuldeperioden er ventet å vare ut februar.

Følg med på strømforbruket på Min side

Min side kan du se dagens strømpris der du bor, ned til prisen time for time, du får oversikt over gjennomsnittlig strømpris i dag - og din strømkostnad hittil i måneden. Du kan også følge med på hvor mye strøm du bruker gjennom døgnet - sett opp mot strømprisen time for time. Med å bruke denne innsikten kan du få mer kontroll over eget forbruk - og har mulighet til å flytte deler av forbruket til timer med lavere strømpriser.

Andreas Myhre, som er direktør for krafthandel i vårt søsterselskap Entelios, ble denne uka intervjuet på NRK Sørlandet om strømprisene som preger mediebildet disse dager. Du kan høre innslaget her

Og husk - nå monner det godt om du klarer å redusere strømforbruket - sjekk Energilosen for tips om strømsparing nå i vinter.