Rekordhøye strømpriser og rekordhøy strømstøtte

Mars ble den dyreste strømmåneden noensinne med en snittpris i Sør-Norge på 2,34 kroner per kilowattime inkl mva. Regjeringens strømstøtte for mars blir dermed også rekordhøy.

image

- Krigen i Ukraina påvirker prisbildet på både strøm, drivstoff og matvarer. Strømprisene spesielt i Sør-Norge er tett knyttet til europeiske strømpriser – og nå er det rekordhøye priser på både gass og kull. Russland er en av de største leverandørene av gass i Europa, og denne tilgangen er nå under politisk press. Da øker prisen på gass og andre strømkilder kraftig, sier Rolf Bjarne Eriksen, leder for kundeopplevelse og salg i LOS

Den dyreste enkelttimen var på rekordhøye 8,17 kroner/kWh den 8. mars mellom 07 og 08. Så høye strømpriser har vi aldri før sett her i Sør-Norge. Kunder i Midt- og Nord-Norge har derimot svært lave strømpriser for tiden, da overføringskapasitet for strøm mellom nord og sør i landet er svært begrenset.

Rekordhøy strømstøtte

I nord slår ikke regjeringens strømstøtte inn, mens støtten for de tre sørligste prisområdene blir rekordhøy etter at strømstøtten ble innført fra desember.

- For de tre sørligste prisområdene i Norge blir strømstøtten for mars på rett over 117 øre per kilowattime. Kompensasjonen finner du igjen på din strømfaktura som du mottar fra LOS nå i april under nettleiedelen av fakturaen. Kompensasjonen baserer seg på strømforbruket ditt og den månedlige gjennomsnittsprisen på kraftbørsen, forteller Eriksen.

Har Eriksen så et råd for dem som ønsker å redusere strømutgiftene?

- Den billigste kilowattimen er den du ikke bruker, så om du klarer å redusere strømforbruket vil du merke det på lommeboka. Med høye strømpriser kan det også lønne seg å flytte strømforbruk til billigere timer – og hver dag fra kl. 14 kan du i LOS-appen se morgendagens strømpriser. Det gjør det mulig å planlegge for eksempel lading av elbil, klesvask eller tidspunkt for dusj til billigere timer, sier Eriksen.

Til slutt løfter han fram muligheten LOS-kunder har til å inngå kortere fastprisavtaler i perioder av året, som bidrar til forutsigbarhet i disse tider. Her kan du lese mer om LOS forutsigbar.


Her kan du lese mer om regjeringens strømstøtte.
Her kan du følge med på strømprisene i LOS-appen.