Strømprisen falt i februar

Etter en vinter hvor markedsprisen på strøm har vært høyere enn normalt, sørger en mild februar med mye nedbør for at strømprisen falt. Været de neste månedene vil bety mye for hvordan strømprisen utvikler seg resten av året. 

image

- Strømprisen kan bli både veldig mye høyere og veldig mye lavere. Det avhenger blant annet av været, altså nedbør i Norge, vindstyrken i Europa og temperaturen i Europa og Kina. Dersom den tørre sommeren gjentar seg i år, med mindre snø i fjellet, kan sommerens strømpriser bli enda høyere enn de var i fjor - og gi en anstrengt situasjon neste vinter.

Det sier Andreas Myhre, som leder krafthandel i Agder Energi-selskapet Entelios. Strømprisene bestemmes av en rekke faktorer. De viktigste er temperatur og nedbør, vannmengden i kraftprodusentenes vannmagasiner, etterspørsel etter strøm og prisene på kull- og atomkraft.

Myhre har laget en prognose for å anslå hva strømutgiftene for en standard enebolig blir i 2019 sammenlignet med årene før. Utgangspunktet er et årsforbruk på 20 000 kWh og markedets forventninger til strømpriser ut året.

- Årsaken til at strømregningen ligger an til å bli enda høyere i 2019, er historisk høye strømpriser, avgifter og valutakursen mot euro, som er valutaen strøm handles i, forteller Myhre.

Kilde: Entelios

image