Uvanlig varm og tørr april

April ble en av de tørreste og varmeste månedene siden Meteorologisk institutt startet målingene i år 1900. 

image

Månedstemperaturen i april lå 3,3 grader over normalen, og godværet bidro også til at det ble mindre regn enn normalt, bare 40 % av normalnedbør i en aprilmåned.

Finvær til besvær 
Det er en pris å betale for det gode været - og det er at vannkraftsystemet får lite påfyll i magasinene. Tørt og vindstille vær betyr minimalt påfyll i vannmagasiner, og dermed strømpriser som stiger i takt med gradestokken.

Markedsprisen på strøm er høy for årstiden, og årets april-pris er 45 prosent høyere enn snittet de siste fem årene. Svekket ressursbalanse i Norden er en ting, men i tillegg har prisen for kraft utenfor Norden også vært høy - og dette bidrar til å holde strømprisene høye i Norden gjennom april.

Solstrøm i vinden
Det er noen som jubler litt ekstra når sola gløder fra skyfri himmel – det er de som har egen kraftproduksjon på taket, enten på hytta eller hjemme. Solkraftproduksjonen gikk på høygir, selv om tallene for solstrøm foreløpig er små her i Norge. Men i LOS merker vi økt pågang fra kunder som er interessert i å produsere sin egen strøm.  

I Tyskland er det annerledes – der er solceller for lengst etablert som en viktig brikke i det fornybare kraftsystemet. På solrike dager kan tyskerne – kun ved hjelp av solceller på dagtid – produsere mer strøm enn hva som er mulig å produsere av strøm i Norge, fra alle våre kraftverk.

Prisene framover
Ressurssituasjonen i vannkraftmarkedet og den høye kvoteprisen for CO2-utslipp preger markedsprisene framover i tid. Markedsaktørene i energimarkedet forventer fortsatt høye strømpriser framover.

Se hele markedskommentaren fra Entelios her