Vinteren preger fortsatt strømprisen

April er måneden hvor strømprisen vanligvis faller i takt med snøsmeltingen i fjellet. Årets april ble av det kalde slaget hvor snøen fortsatt ligger i fjellene, og det bidrar til at markedsprisen på strøm fortsatt er høy.

image
Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning Entelios

Å forstå mekanismene i kraftmarkedet er en krevende øvelse, men vi har snakket med en ekspert på området for å få mer innsikt i hvordan markedet faktisk fungerer. Andreas Myhre er direktør for krafthandel i Entelios, som er en ledende strømleverandør for bedriftsmarkedet i Norden og søsterselskapet til LOS.

- Strømmen er veldig lett å få, men nesten umulig å forstå. Du kan skru på en bryter - så har du strøm, men prisdannelsen bak er komplisert og styres av så mange faktorer at det kan være vanskelig å få oversikt. Men for å forklare det enkelt kan vi si at så lenge du kan gå på ski, er strømmen dyr. Når snøen smelter blir strømmen billigere. Selv om vi langs kysten har hatt enkelte varme og fine vårdager, har april vært kald med lite nedbør, spesielt i fjellet, og derfor har spotprisen vært høyere, forteller Myhre.

Gjennom hele 2020 var strømprisene rekordlave, mens starten av 2021 har løftet prisene tilbake til et mer normalt nivå. Som eneste land i verden bruker vi nordmenn elektrisk strøm som hovedkilde til oppvarming, som igjen hovedsakelig kommer fra vannkraft. Mengde vann og snø i vannmagasinene, temperaturen og nedbøren er de viktigste driverne for strømprisen, sammen med etterspørselen. Når det er kaldt ute, bruker vi mer strøm for å holde varmen inne. Strøm er en handelsvare hvor det er tilbud og etterspørsel avgjør prisnivået.

- Vær og vind bestemmer strømprisen nå. Når det regner og blåser, og samtidig er varmt og liten etterspørsel etter strøm, går prisen ned. Når det er tørt og kaldt - går prisen opp. Tidligere var strømprisen mer påvirket av internasjonale priser på kull og CO2, men vi ser at dette får mindre betydning framover. Massiv utbygging av solenergi i Europa, sammen med vindkraftutbygging i Norden, gir økt tilgang på kraft hele døgnet, forteller Myhre.

Den store tilgangen til fornybar strøm i Norden og muligheten til å eksportere grønn strøm til Europa, bidrar til å fortrenge kull- og gasskraftproduksjon, noe som er bra for miljøet og kloden vår. Samtidig har det forsterket tendensen som kraftforvaltere har sett de siste årene, strømprisen deler Norge i 2.

- Vi kan si at grensa går på Dovre. Nord for Dovre er det innestengt kraftoverskudd og dermed lavere priser grunnet stor tilgang på kraftproduksjon fra blant annet vindkraft som ikke lar seg overføre noe sted. Mens vi sør for Dovre er knyttet tettere til kraftmarkedet på kontinentet og kan både importere og eksportere strøm. Men grensen på Dovre er også avhengig av værsituasjonen, dersom det er mildt og mye nedbør i Nord-Europa flyttes prisgrensa fra Dovre til helt sør i Danmark. Men gjennom denne vinteren har vi sett at spotprisen sør for Dovre har ligget omtrent 20 øre høyere enn nord for Dovre, forteller Myhre.

Myhre forstår at det kan være vanskelig å orientere seg i kraftmarkedet - og har følgende anbefaling til dem som lurer på hva de kan gjøre for å sikre seg de beste strømprisene.

- Det er viktig å forholde deg til en strømleverandør du kan stole på og som beviser det over tid. Det er undervurdert å bruke en leverandør du faktisk kan stole på over tid og som ikke lurer deg, avslutter Myhre.

Som kunde i LOS kan du følge spotprisen time for time i LOS-appen. Der ser du hva som er spotprisen akkurat nå og snittpris for dagen.