Fra bag i bil til egen bolig

Etter å ha flyttet frem og tilbake mellom foreldrenes hjem over lang tid, ble Helene og Stian stadig mer rotløse. Tiden var inne for å finne noe eget.

image

− Pappa var tydelig på at dersom vi skulle bo sammen mer enn ett år, så burde vi kjøpe og ikke leie. Så da ble det slik, smiler Helene.

Gode råd fra foreldre
− Vi pratet mye sammen om hva vi ønsket, og vi hadde god støtte i familien rundt oss. Alle har sine råd i prosessen, men det ble opp til oss å sortere rådene. Noen tenker veldig praktisk og er rett på løsning, mens andre er mer på behov og ønsker. Iblant kunne det virke mer forvirrende enn hjelpende med alle de gode rådene, men vi kjente at det var viktig for oss og gjorde at vi tenkte mer helhetlig, sier Helene.

Støtte hos banken
Banken ble også en viktig støttespillerne for Helene og Stian. Rådgiveren her hjalp dem med budsjett og hvilke løsninger de kunne se etter.
− Han gjorde oss trygge i prosessen, og dermed ble det å kjøpe leilighet helt naturlig for oss uten å ha leid først, sier Helene. Dermed kunne starte jakten på deres første bolig starte.

Flere visninger
Helene og Stian var på 5-6 visninger, før valget falt på en ettroms leilighet i et nytt boligfelt utenfor Kristiansand.
− For oss var det utslagsgivende at leiligheten var ny. Det gav oss trygghet for på at det ikke ville dukket opp noen større utgifter de første årene. Den var også enkelt innredet med tanke på farger, noe som gjorde at vi kunne sette vårt preg på den, forteller Helene.

image

Løsninger fra IKEA
Helene jobber på IKEA, og derfor ble det naturlig å finne løsninger derfra til den nye leiligheten.
− Vi har fått på plass en kjøkkenøy slik at vi fikk mer skapplass, og i den store gangen er det blitt kontorplass. Dermed kan jeg studere litt hjemme, mens Stian kan se på TV i stua uten at vi forstyrrer hverandre, sier Helene fornøyd. Selv om de nå er fornøyd med sin første leilighet, er drømmen enda mere plass og eget hus en gang i fremtiden.

Strøm må man ha
Strøm sto ikke øverst på listen da de praktiske tingene skulle løses i forbindelse med ny leilighet.
− Det var ikke noe jeg tenkte så mye på, så Stian brukte nok mest tid på å finne best løsning der. Da LOS Ung dukket opp ble det naturlig å velge den avtalen for å tenke litt fremover. Det vil jo være veldig praktisk å kunne spare opp strøm til den dagen vi flytter inn i større leilighet eller hus, sier Helene og Stian fornøyd.

Helene og Stians råd til dere som skal flytte sammen og kjøpe bolig:

  • Bli enige om hva dere ser etter og hvor.
  • Bruk familie og venner til å få gode råd og deres erfaringer.
  • Bruk rådgiveren i banken og få hjelp til å sette opp et godt og gjennomtenkt budsjett.
  • Ha is i magen i sondering av markedet og i budrunder.
  • Tenk langsiktig og så praktisk som mulig.