Gode råd til deg som skal kjøpe første bolig

Anders Urdal (22) fra Kristiansand gleder seg over å være på plass i sin første bolig. LOS ung var et naturlig valg da han skulle velge strømleverandør.

image
Anders Urdal deler sine beste råd for førstegangskjøpere

I 2015 tok han fagbrev som møbelsnekker hos Øvrebø Snekkerverksted, og fikk jobb der i etterkant. Med fast jobb og fremtiden foran seg, begynte han også å tenke på å få seg sin egen bolig.

Men det å flytte hjemmefra for første gang er ikke bare enkelt. Hva skulle han velge? Hvor mye hadde han råd til? Spørsmålene var mange, og det var viktig å bruke tid. Her er hans fire gode råd til unge som planlegger å kjøpe sin første bolig:

Les, lytt og lær
− Jeg brukte en del tid på å søke på internett, og lese meg opp på gode råd når jeg skulle kjøpe bolig for første gang. Det er mye nyttig informasjon å finne. Spør også venner og foreldre. Det er faktisk mange gode tips å få her også. Det er kjedelig å gå på noen smeller som skyldes dårlig forarbeid, sier Anders.

Lag budsjett
− Prøv å lag en best mulig oversikt over hva en ny bolig vil koste deg. Det kommer flere utgifter enn renter på lån til banken: felleskostnader til borettslag, forsikring, offentlige avgifter, strøm, bredbånd etc. Har du planer om å pusse opp, er det lurt å ha tatt med noen kroner til dette også. Ta ellers kontakt med banken din i god tid slik at du vet hvilket lån du har mulighet til å få, råder Anders.

Sjekk alternativer
− Det er som regel mange boliger å velge mellom. Gå på noen visninger og sjekk alternativer. Det er ikke sikkert du finner drømmeboligen på første forsøk. Det er mye å ta stilling til: trenges det oppussing, eller er det bare å flytte rett inn? Hva kan komme av ekstra kostnader? Er det bare litt maling som trengs for å få det slik en ønsker det, eller er det større ting som bør gjøres? Det er stor forskjell på å pusse opp et bad og skifte kjøkken enn å male et soverom, sier Anders. Han anbefaler også å ta med en person på visning som har kunnskap om hva som er lurt å sjekke i boligen, for eksempel lekkasjer og fuktighet.

Velg en god strømavtale
− Jeg valgte LOS Ung, en spesialtilpasset strømavtale for meg som er under 30 år. Her har jeg en avtale om strøm til innkjøpspris, der jeg i tillegg får garantert fornybar energi, sier Anders fornøyd.