Gode råd ved kjøp av første bolig

Har du barn som skal flytte hjemmefra og etablere seg med første bolig? Sørg for å gi dem noen gode råd i en viktig fase av livet, er oppfordringen fra Dag Thomassen, markedssjef og motivator hos Sørmegleren i Kristiansand.

image

Det er oppfordringen fra Dag Thomassen, markedssjef og motivator hos Sørmegleren i Kristiansand. Som boligmegler har han solgt tusenvis av boliger til unge og voksne gjennom mange år, og han medgir at det å flytte hjemmefra for første gang ikke bare er enkelt.

Tenk behov
− Mange unge har nok litt urealistiske forventninger til første bolig. Det er ikke sikkert det er drømmeboligen du kjøper første gang. Tenk på behov, og husk at det er nåsituasjonen som skal styre ditt valg av bolig. Du skal med stor sannsynlighet ikke bli pensjonist i den første boligen du kjøper, sier Dag Thomassen.

Lag budsjett
− Det er også viktig å lage en god plan for finansiering av boligen. Hva finnes av egenkapital og hva kan lånes. Det er viktig å minne unge på at en ny bolig vil koste deg mer enn renter på lån til banken. Forsikring, offentlige avgifter til vann, kloakk, renovasjon og eiendomsskatt, strøm, bredbånd etc. Det er mye å huske på, så lagt et budsjett for inntekter og kostnader, sier Dag Thomassen. Han råder alle til å få et finansieringsbevis fra banken før man starter boligjakten.

Sjekk alternativer
− Det er som regel mange boliger å velge mellom. Gå på noen visninger og sjekk alternativer. Det er ikke sikkert du finner drømmeboligen på første forsøk. Det er mye å ta stilling til: trenges det oppussing, eller er det bare å flytte rett inn? Hva kan komme av ekstra kostnader? Er det bare litt maling som trengs for å få det slik en ønsker det, eller er det større ting som bør gjøres? Det er stor forskjell på å pusse opp et bad og skifte kjøkken enn å male et soverom, sier Dag Thomassen, som anbefaler å lytte litt til magefølelsen.

Husk strømavtale
Ny bolig krever også at kjøper velger strømleverandør. Sørmegleren har samarbeidsavtale med LOS, som har flere strømavtaler å velge mellom.

− Velg en god strømavtale som passer deg. For unge under 30 år finnes en egen spesialtilpasset strømavtale: LOS Ung. Her får unge avtale om billig strøm til innkjøpspris og garantert fornybar energi. Et smart og lønnsomt valg for unge som etablerer seg i sin første bolig, avslutter Dag Thomassen.