– Sparer penger med verdens beste samvittighet

Da Laila og Ole-Erik overtok en 230 kvadratmeter stor villa med vannbåren varme i gulvene, skjønte de snart at de måtte ta grep for å redusere strømutgiftene. Nå har flere av månedene vært helt uten strømregning.

image

– For oss har dette vist seg å være en fantastisk løsning. På 6 måneder har de 25 solcellepanelene vi har på taket produsert mer enn 7000 kilowattimer energi. All strømmen vi ikke har brukt selv, har vi solgt tilbake til LOS og fått godt betalt for, forteller Laila Skram Stokke.

«Gratis» strøm hele sommeren

Hele juli, august og september produserte vi mye mer enn vi brukte, og betalte ikke en krone i strøm. Dessuten hadde vi penger til gode som ble trukket fra oktoberregningen. Med de skyhøye strømregningene som har vært i høst, har det kommet veldig godt med. Vi kunne rett og slett ikke vært mer fornøyd med valget vi tok i vår, sier 58-åringen.

– Og ikke bare sparer vi penger hver måned, vi har dessuten økt salgsprisen på huset vårt. Da vi fikk valget mellom å lease og kjøpe anlegget, valgte vi å kjøpe det ut. Da vet vi at allerede etter åtte-ti år er anlegget nedskrevet, og alt etter den tid er ren gevinst. Da er vi blitt såpass opp i årene at vi sannsynligvis ser oss om etter noe mindre, og kan selge et hus med en kjempefordel. Vi ser jo at etterspørselen etter solceller øker enormt, sier Ole-Erik Falch Stokke.

Grønt valg

For ekteparet fra Fredrikstad var det ikke bare viktig å kutte utgiftene til strøm, men å spare miljøet ved å utnytte den ressursen solstrålene faktisk er.

– I finvær og sol produserer anlegget så det koster etter, rundt 60 kilowattimer om dagen. Selv på overskyede dager lager det strøm, ofte mellom ti og 15 kilowattimer. Det gir rett og slett skikkelig god samvittighet å vite at vi ikke bruker fossilt brennstoff. Og bare siden april har strømproduksjonen vår faktisk spart 422 trær, sier Laila.

– Når det er sagt, vil det nødvendigvis forurense noe å produsere både solcellepanelene og inverteren vi bruker. Men anlegget har 25 års garanti, så dette er et anlegg med lang levetid, legger Ole-Erik til.

– For oss veide miljøhensynet tungt. Vi har voksne barn som er veldig engasjert i klimaspørsmål, og har helt klart hatt en oppvåkning selv de siste årene. Gjennom matsvinn-appen Throw No More, som sønnen var har laget, har vi virkelig fått øynene opp for hvor forferdelig viktig det er å spare miljøet, forteller han.

Slipper nettleie

– Den aller største fordelen med solcellepaneler på taket er at vi ikke belaster miljøet med strømmen vi produserer selv. Det er absolutt det viktigste i våre øyne. I tillegg er vi selvfølgelig veldig glad for å slippe de høye strømregningene, og å bruke mindre penger på å varme opp huset.

Vi betaler heller ikke nettleie på strømmen vi produserer til eget bruk. Når nettleien er 48 øre per kilowattime betyr det 480 kroner spart, dersom vi produserer 1000 kilowattimer. Det er absolutt penger verdt å ta med seg. I det hele tatt ser vi bare fordeler med dette, og ikke en eneste ulempe, sier Laila.

– Det eneste jeg ville passet på, er å plassere inverteren et sted hvor det ikke er åpent rett inn til oppholdsrom. Den lager litt lyd når den produserer strøm. Ikke mye, men nok til at vi helst ikke ville sittet og hørt på den. Selv valgte vi å plassere inverteren i garasjen, og er kjempefornøyd med det, sier hun.

Får god pris for strømmen

Familien fra Fredrikstad ble kjent med LOS gjennom Coop-avtalen. De byttet til solstrømavtalen hos LOS da solcellepanelene ble installert.

– Det er en utrolig gunstig avtale som gir oss utbytte på alt vi bruker av strøm. I tillegg har LOS gode priser og sikrer oss opprinnelsesgaranti for fornybar strøm, som var viktig for oss i valg av selskap, sier Laila.

Hun er også blitt positivt overrasket over hvor mye LOS betaler for strømmen de kjøper tilbake fra kunder med solcellepaneler.

– Vi gjorde mye research i forkant av investeringen, og fant ut at vi ville holde oss hos LOS. De kjøper inntil 5000 kilowattimer for én krone, og betaler spotpris for alt utover det. Andre leverandører som vi vurderte kjøper ikke tilbake like mange kilowattimer, og vi vil selvfølgelig jo ha betalt for all strømmen vi produserer når ikke vi får brukt den selv, avslutter Laila Skram Stokke.

Interessert i solstrøm?

Hos vår samarbeidspartner Otovo kan du sjekke om taket ditt er egnet for produksjon av solstrøm.