En investering for framtiden

Når sola skinner i Bringebærveien, lager Åge Thorsens rekkehus ikke bare strøm til egen husholdning, men også til naboene.

image
Rekkehuset på Hånes er fra midten av 70-tallet, og ble for halvannet år siden oppgradert med solceller på taket. Det har gitt huseier Åge Thorsen lavere strømutgifter, spesielt sommerstid.

- Jeg bestilte solceller for halvannet år siden, rett etter det som må ha vært tidenes supersommer. Sånn sett kunne jeg vært heldigere med timingen, ler Åge.

Hånesmannen er likevel svært godt fornøyd med investeringen han gjorde da han benyttet seg av Otovos tilbud om solcellepanel, som han fikk gjennom å være kunde i LOS.

- Jeg er generelt nysgjerrig på ny teknologi og synes det er spennende å prøve ut nye løsninger. Det var nok det som var motivasjonen min, vel så mye som miljøaspektet. Vi er jo heldige i Norge, som får ren strøm fra vannkraft. Men du får det ikke mer miljøvennlig og kortreist enn om du lager strømmen din selv på taket, sier han.

Selger strøm til LOS 


Og det er akkurat det han gjør. På solrike dager produserer de 13 solcellepanelene på taket hans ikke bare nok strøm til eget forbruk. Da lager tomannsboligen på Hånes så mye energi at LOS kjøper strøm tilbake, og sender den ut på sitt nett.

- Da går strømmen min rett til naboen, sier Åge fornøyd.

Med en app på mobilen kan han følge med på hvor mye strøm han produserer, bruker og selger. Her kan han også sammenligne egen produksjon med andre som har solcellepanel.

- Mitt hus ligger litt vestvendt, men jeg produserer likevel ca 3300 kWh i året, som er like oppunder maksimum på hva 13 solcellepaneler kan klare. Hadde eiendommen min vendt mot sør ville det vært enda mer, mener han.

Enkel installasjon


- Uansett er ikke dette noe jeg gjør for å spare penger på kort sikt. Har man et litt lengre tidsperspektiv, tror jeg imidlertid solceller er en god investering. Det tar noen år å tjene inn pengene, men panelene blir jo liggende på taket og produsere. Og det er i alle fall ikke noen ulempe den dagen man skal selge. Stadig flere ønsker seg jo en mer miljøvennlig bolig, sier Åge.

Han ga om lag 50.000 kroner for sitt solcelleanlegg, noe han slett ikke synes er avskrekkende. Gjennom Enova fikk han tilbake en drøy fjerdedel av utgiftene, en støtteordning som også gjelder for installasjon av solceller på hytta.

- Jeg fikk to håndverkere hjem på døra, og jobben var gjort i løpet av halvannen dag. Da hadde de kledt taket med solceller og koblet til en liten omformer, som jeg ba om å få plassert inne i en utebod i hagen. Det er det eneste man må tenke litt på, hvor man ønsker å sette omformeren. Det er en boks som gjør strømmen om til 220 volt, slik at den kan brukes inne i huset. Omformeren har en liten vifte, men lager ingen lyd av betydning, forteller han.

Lavere strømregning
Hvordan merker dere i praksis at dere produserer strøm på taket?

- Det gjør vi faktisk ikke. Anlegget har fungert akkurat som det skal fra dag én, og vi tenker aldri over at det er der. Det lurte vi jo litt på selv, om det skulle bli noe ekstra å styre med. Man behøver slett ikke å være teknisk anlagt, for man skal ikke gjøre noe som helst. I det daglige merker vi absolutt ingen forskjell. Det eneste vi ser er en betydelig lavere strømregning når sola har stått skikkelig på, sier Åge Thorsen.