Påskesola – farlig eller nyttig?

Du har sikkert hørt det før: pass deg for påskesola! Men hva er det egentlig som er så spesielt med sola i påska?

image

Selv om våren så smått er i anmarsj, ligger snøen i år helt ut i fjæresteinene mange steder i landet. Det gjør at vi kan få sterkere UV-stråling på grunn av refleksjon av solstrålene fra snøen. Når påskesola betegnes som farlig, er det fordi de fleste av oss har en hud som ikke har sett sola siden i fjor sommer. Da er snø, sol og blek hud en dårlig kombinasjon.


Vann reflekterer også sola godt. Velger du å være ved kysten i påska, bør du passe deg også her. Finn frem solkrem med beskyttelse, og husk solbrillene. Det er ikke bare huden som kan bli skadet av sterk påskesol, øynene våre er også utsatt.
Men har du tenkt på at påskesola også kan være nyttig? Stadig flere nordmenn får øynene opp for at energien fra sola kan og bør utnyttes. Sola er en gratis, miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Solenergi har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden.


Og utnyttelsen av sola er ikke bare for syd-europeere. Faktisk er det slik at det er mer solenergi å hente på Sørlandet og Østlandet enn mange steder i Europa der solcellepaneler er godt utbredt. Årsaken er ganske enkel. Vi har bedre vær, og det kompenserer for den litt svakere solen vi har lengre nord. I tillegg til dette yter solcellepaneler bedre i kalde temperaturer.


Så, når du om kort tid kanskje finner frem solbrillene og smører ansiktet inn med passende solfaktor for å møte påskesola på en trygg måte, tenk over om utnyttelsen av denne solenergien kunne vært noe for deg? Kanskje blir du en av dem som i fremtiden utnytter energien fra påskesola til å varme opp boligen eller hytta?