Sparer tusenvis av kroner hver måned!

Selv har hun laget solstrøm på taket i litt mer enn ett år, og virkelig fått testet anlegget. – Jeg hadde høye forventninger, og de er mer enn innfridd, forteller Gunn Elisabeth fra Herefoss.

image

– Solceller smitter! Nå har foreldrene mine fått solpaneler på sitt tak også. De ble så imponert over hvor fint det var hos oss, og hvor mye vi sparer på strøm, sier Gunn Elisabeth Slettene.

Selv har hun laget solstrøm på taket i litt mer enn ett år, og virkelig fått testet anlegget.

– Jeg hadde høye forventninger, og de er mer enn innfridd, forteller Gunn Elisabeth fra Herefoss.

Solcellepaneler fra Otovo

I august 2020 fikk hun installert solcellepaneler hjemme på Slettene Hage. Da hadde hun lenge kjent på dårlig samvittighet for solstrålene som ikke ble utnyttet, og sjekket ulike løsninger før hun landet på solcellepaneler fra Otovo, og strømabonnement fra LOS.

– Monteringen var gjort på få dager, alt ble installert og var bare å ta i bruk. Panelene er diskré og ser pent ut, og har fungert akkurat som det skal. Helt automatisk. Vi merker ingen forskjell, annet enn når strømregningen kommer, sier Gunn Elisabeth Slettene.

Lave strømregninger

Sammen med ektemannen har hun skapt sin egen arbeidsplass på gården, med dyrehold og daglig drift som krever mye strøm. Ikke minst tar produksjonen av Slettene Hages eplemost mye energi på en tid av året når det begynner å bli kaldere.

– Om høsten er forbruket vårt spesielt høyt, forteller hun.

– I tillegg bor vi i et stort, eldre hus med flere boenheter, som det krever mye å varme opp. Vinterstid, når strømmen har vært dyr, har vi ofte fått strømregning opp i 7000 kroner i måneden. Etter at vi investerte i solcelleanlegget, kommer vi ikke i nærheten av slike summer. De dyreste månedene har vi hatt regninger på et par tusen kroner. Det er en kjempelettelse, og sier oss at anlegget var en god investering, sier Gunn Elisabeth.

Selger strøm til LOS

Nå lager familien mye mer strøm enn de bruker på solrike sommerdager, når sola står høyt og treffer taket fra morgen til kveld.

– Da er det fint å vite at vi ikke bare slipper strømutgifter, men i tillegg tjener penger på å selge strømmen tilbake til strømnettet. Det kommer godt med når vi har måneder med høyere forbruk foran oss, sier Gunn Elisabeth.

På det meste har de 36 panelene på det sørvendte taket produsert nok til eget forbruk, og i tillegg sendt nesten 3000 kilowattimer tilbake på strømnettet bare så langt i 2021. På strømmen familien selv produserer betales ikke nettleie, så i tillegg til å få betalt for overskuddsproduksjonen, får de også en solid reduksjon i nettleien.

Ikke bare når sola skinner

– En vanlig misforståelse er at solcellepanelene bare lager strøm når sola skinner. Det stemmer heldigvis ikke. Hele tiden mens det er lyst, i alminnelig dagslys, produseres det strøm. Også om høsten og vinteren, forteller huseieren.

Selv om hun ikke lenger bekymrer seg for høye strømpriser, er hun blitt desto mer bevisst på forbruket etter at panelene kom på plass.

– Det er litt som når man kjøper elbil, at man begynner å tenke på en annen måte om strøm. Nå blir jeg ekstra motivert til å ta klesvasken når sola skinner, og vet at det er lurt å lade bilen når vi lager mye strøm selv. Med plusskundeavtale fra LOS betaler vi ikke nettleie for strømmen vi produserer på taket, og derfor lønner det seg å bruke mer når vi produserer mer, sier Gunn Elisabeth Slettene.

Med solceller på taket kan en gjennomsnittsfamilie på årsbasis regne med å kutte strømregningen med 30 prosent. Vil du vite mer? Les mer om LOS solstrøm her.