Det er to ting som påvirker strømregningen din: Strømavtalen og forbruket.
Slik kutter du strømutgiftene dine med enkle grep.

Riktig avtaletype
Velg riktig avtaletype for å ha best mulige forutsetninger for en lav strømregning. En spotpris- eller innkjøpsprisavtale, er den strømavtalen som har vist seg som den mest lønnsomme over tid. Da følger din strømpris svingningene i markedet, og du får samme pris som vi kjøper inn strømmen for. Denne avtaletypen er vår kundefavoritt. Ønsker du mer forutsigbarhet kan en variabel strømavtale være løsningen. Da endres prisen sjeldnere og du mottar varsling ved hver prisjustering. For å holde enda bedre kontroll kan en fastpris være det beste. Med denne avtalen har du samme strømpris i et helt år. Det viktige er at du velger den avtaletypen som passer best for deg og dine behov.
Enkle tiltak kan gi store besparelser
Mange opplever at det er vanskelig å redusere strømkostnadene. Men det beste sparetipset er rett og slett å bruke mindre strøm. Den billigste strømmen er den du ikke bruker.
Det viktigste du kan gjøre for å redusere dine strømkostnader, er derfor å kutte strømforbruket. Enkle tiltak som å skru ned varmekabler, redusere innetemperatur i rom man ikke bruker eller når man ikke er hjemme, er enkle tiltak som kan gi store effekter.
Med utgangspunkt i et årlig strømforbruk for en privatbolig på 20 000 kWh og en gjennomsnittlig strømpris (inkludert nettleie og offentlige avgifter) på 1 kr/kWh, vil du bruke ca 12 000 kroner på oppvarming, 3 000 kroner på varmtvann, 3 000 kroner på elektriske apparater og 2 000 kroner på belysning hvert år.
Oppvarming tar den største delen
Oppvarming av boligen er den helt klart største strømslukeren i hjemmet. Reduserer du innetemperaturen med én grad kan du spare 5 prosent av energiforbruket til oppvarming. Dette utgjør en innsparing på 600 kroner hvert år, dersom man regner en strømpris på 1 kr/kWh.
Når det er mellom 19-22 °C i huset, er det som regel varmt nok. Har du rom som brukes sjelden? Da anbefaler vi å senke temperaturen noen grader ekstra der.
Spar på vannet
Om du er glad i å dusje og bruker dusjen ukritisk kan dette øke strømregningen din. Dersom du dusjer inntil ti minutter hver dag, vil du ifølge ENOVA spare rundt 1000 kroner i året på å bytte til sparedusj. Det er i dag ikke stor forskjell på en sparedusj og en ny vanlig dusj. Et vanlig dusjhode slipper ut cirka 16 liter vann i minuttet, og en sparedusj bruker rundt halvparten av dette.
Belysning - bytt ut glødepærene
Hele 10 prosent av strømforbruket i hjemmet går til belysning. En gjennomsnittlig husholdning har rundt 20-50 lyspunkter. Hvis man bytter ut gamle glødepærer med nye lavenergilamper (LED, Sparepærer o.l.) reduseres strømforbruket en hel del. Lavenergilampene har 25 prosent av glødelampenes effekt, men gir like mye lys som en glødelampe som krever fire ganger så mye energi. Heldigvis har det vært en god utvikling på lavenergipærer, og det finnes i dag et stort utvalg pærer som gir samme lyskvalitet som de gamle glødelampene.
Slik fordeler strømforbruket ditt seg
Strømforbruket for en gjennomsnittlig privatbolig fordeler seg slik:
- 60 prosent til oppvarming
- 15 prosent til varmtvann
- 15 prosent til elektriske apparater
- 10 prosent til belysning