Dette påvirker strømforbruket ditt

Nå som høsten kommer, merker vi i hvor viktig det er med elektrisk lys og varme. Men vet du hvor mye du egentlig betaler for å ha det varmt og lyst? Og hvor mye de elektriske apparatene bruker i strøm?

image

I Norge er strøm den vanligste måten vi varmer boligene våre på. Strømforbruket påvirkes av flere faktorer.
Både type bolig, størrelse på boligen, antall personer i boligen, og hvor i landet du bor. De aller fleste kundene i dag velger innkjøpspris, som er en strømavtale der du får samme pris som LOS kjøper den for på strømbørsen.

Oppvarming tar mest
Nærmere 60 prosent av strømutgiftene går til oppvarming, og rundt 15 prosent til varmtvann og 10 prosent til belysning. De siste vel 15 prosentene går til elektriske apparater vi omgir oss med. Legger vi til grunn et årlig forbruk på 25000 kWh, og en total strømutgift inkludert strømpris, nettleie og offentlige avgifter på 90 øre/kWh, får vi følgende regnestykke: Oppvarming 13000 kroner, varmtvann 3200 kroner og belysning 2500 kroner.

Spar på riktig sted
Det vil selvfølgelig være rom for individuelle forskjeller, men dette er et gjennomsnitt av hvordan strømforbruket fordeler seg i et normalt hjem. Det gir også en pekepinn på hvor du bør spare dersom du ønsker å redusere strømregningen.
Det viktigste og mest effektive sparetiltaket er å senke innetemperaturen. Når det er mellom 19 og 22 grader i huset, er det varmt nok. For hver grad du senker temperaturen, sparer du omlag fem prosent av energien du bruker til oppvarming. Har du rom som brukes sjelden? Senk temperaturen noen grader ekstra der.

Større investeringer
Går du med planer om å pusse opp, bør du vurdere mulige energireduserende tiltak. Både små og store tiltak har effekt.
Kjøp av varmepumpe og etterisolering i gamle hus er større og dyrere investeringer som bidrar til redusert forbruk og dermed lavere utgifter. Dette er tiltak som absolutt bør vurderes og settes inn i en større sammenheng. En bolig med høy bokomfort, lave energikostnader og som benytter seg av fornybar energi, vil være attraktiv i boligmarkedet.

Så mye strøm bruker de elektriske apparatene
Strømforbruket til elektriske apparater i boligen er ofte lavere enn folk tror. Her er en liten oversikt over forbruk og kostnader for noen av apparatene vi bruker mest:

TV : 21 timer/uke – 110 kWh  =  99 kr/år
Kaffetrakter: 3,5 timer/uke – 270 kWh  =  243 kr/år
Komfyr: 7 timer/uke – 800 kWh  =  720 kr/år
Oppvaskmaskin: 7 timer/uke – 730 kWh  =  657 kr/år
Tørketrommel: 3 timer/uke – 470 kWh  =  423 kr/år
Vaskemaskin: 4 timer/uke – 520 kWh  =  468 kr/år
Fryseboks: 70 timer/uke – 640 kWh  =  576 kr/år
Kjøleskap: 56 timer/uke – 470 kWh  =  423 kr/år
Støvsuger: 1 time/uke – 50 kWh  =  45 kr/år
Hårføner: 1 time/uke – 40 kWh  =  36 kr/år
Brødrister: 0,2 time/uke – 10 kWh  =  9 kr/år
Kjøkkenvifte: 2 timer/uke – 10 kWh  =  9 kr/år
Stereoanlegg: 28 timer/uke – 40 kWh  =  36 kr/år