Enkle tips for å spare strøm i vinter

Når kulda setter inn, er det mange som ønsker seg en lavere strømregning. Her er 10 enkle tips for hvordan du kan spare strøm gjennom vinteren.

image

Den billigste kilowattimen er den du ikke bruker, og dersom du vil kutte strømutgiftene dine, er det mest å hente på å redusere ditt strømforbruk. 

Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i de fleste husholdninger, og for å spare strøm er det smart å redusere forbruket av de største strømkildene. Mellom 70 og 80 % går til oppvarming av bolig og varmtvann, elektriske apparater tar omtrent 15 % og belysning står for det resterende strømforbruket.

10 enkle hverdagstiltak som reduserer strømforbruket til oppvarming


1. Reduser innetemperaturen 
Om du reduserer temperaturen på panelovner, varmekabler eller varmepumpa med bare 1 grad, reduseres strømforbruket - og dermed strømregningen - med inntil 5 prosent.

2. Varmestyring
Om du har utstyr hvor du kan senke temperaturen i perioder av døgnet, for eksempel panelovner med nattsenking, vil dette redusere strømutgiftene, samtidig som du har komfortabel temperatur de periodene av døgnet hvor rommene brukes.

3. Luft effektivt
Du sparer strøm dersom du lufter raskt og effektivt, framfor å la vinduet stå på gløtt gjennom dagen. Det gir frisk luft, uten at du fyrer for kråkene.

4. Reduser trekken
Trekker det mye fra vinduer og dører, forsvinner mye av varmen ut. Det er enkelt å montere nye tetningslister i vindus- og dørkarmer for å redusere varmetapet. Har boligen behov for etterisolering, er det et større og mer kostbart tiltak, men som likevel gir besparelser på sikt. Men det enkleste er kanskje å trekke for gardinene om kvelden - det reduserer også varmetapet, helt gratis! 

5. Fyr med ved
Dersom du har mulighet til å fyre med ved, gir flammene både varme og hygge. Og enda bedre - er du selvforsynt med ved - kan du spare mye penger på å holde boligen varm med vedfyring. 

6. Sku av lys og varme i rom som ikke er i bruk 
Ønsker du ikke å skru varmen helt av, kan du likevel kanskje redusere den? 

7. Skru av varmekilder om du er borte over en lengre periode
Men husk å ikke skru av så mye at vannrør kan fryse. 

8. Spar på varmtvannet
Om du dusjer 10 minutter daglig, vil du i følge Enova spare rundt 1000 kroner i året på å bytte til et sparedusjhode. Komforten på disse er blitt betydelig bedre de siste årene, så du vil merke liten forskjell, samtidig som du sparer penger. Klarer du å dusje noen minutter raskere, er det enda mer å spare.

9. Fulle maskiner
Vent med å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin til de er helt fulle. De fleste maskiner bruker like mye energi når de er halvfulle. Sjekk gjerne strømprisen time for time i LOS-appen, kanskje du kan vente med tørketrommelen noen timer til timeprisen er lavere? 

10. Sørg for å ha en god strømavtale
Det er unødvedig å betale for mye for strømmen. Se hvilken strømavtale som passer for deg her på los.no.

Flere smarte sparetips finner du på energilosen.