Gode energitiltak på hytta

Her er forslag til noen energitiltak som vil merkes både på strømregninga og inneklimaet på hytta.

image

Etterisoler
Årsaken til høye energiutgifter på hytta skyldes ofte dårlig isolasjon. Dette gjelder også nye hytter, fordi mange er bygget etter minimumskravene. Du løser problemet ved å etterisolere. Etterisolering gir høyere temperatur på overflater som vegger og vinduer. Da kan romtemperaturen senkes, uten at komforten gjør det.

Bytt til lavenergivindu
Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer blir det dessverre slik. Verst er det for deg som har gamle vinduer. Du får bedre inneklima og varmeøkonomi hvis du bytter til moderne lavenergivinduer.

Tetting av lister rundt vinduer og dører
Du sjekker enkelt om du har luftlekkasjer på hytta ved å føre et stearinlys langs dør- og vinduskarmer, vegg- og taklister. Dersom flammen balfrer bør du isolere og montere tettlister. Dette gjør du relativt enkelt på egen hånd.

Bytt varmekilde
Mange varmer hyttene sine med eldre vedovner. Disse øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, men gir dårligere inneklima fordi de slipper ut sotpartikler. Bytt til en rentbrennende vedovn, og du får mindre utslipp og en mer energieffektiv varmeløsning. Den moderne vedovnen utnytter 80 prosent av varmen, mens gamle har virkningsgrad ned i 50 prosent. Peiser utnytter bare 10 – 25 prosent av varmen.

Sørg for energieffektiv belysning
Du kan enkelt halvere energibruken som går til lys ved å sørge for mer energieffektiv belysning. Et tiltak er å installere belysning som kan styres eller har dagslysfølere. Andre tiltak er å bytte til varmhvite sparepærer der du kan.

Kilde: Enova