Har du kontroll på hyttestrømmen?

Stadig flere hytter har like mye fasiliteter som privatboligen. Bruken av strøm på hytta kan likevel være ganske annerledes enn den er i privatboligen. Har du kontroll på din hyttestrøm?

image

- Noen hytter brukes i vinterhalvåret, andre i sommerhalvåret. Det innebærer at strømmen stort sett brukes i en begrenset periode av året. Mange stusser derfor på at de likevel måles på forbruk når hytta ikke har vært i bruk. Det skyldes sannsynligvis at strømmåleren ikke er lest av, forteller Rolf Bjarne Eriksen, leder for salg og produktutvikling i LOS privat.

Nye strømmålere

– Det er lurt å lese av måleren i starten av sesongen og når hytta stenges etter endt sesong. Da får du fordelt forbruket i den perioden av året du faktisk bruker hytta. Ut over dette vil det være en fordel å lese av måleren når du får varsel om dette fra nettselskapet. På denne måten slipper du at strømforbruket beregnes og fordeles. Det vil også bli enklere å sammenligne forbruket fra år til år, sier Rolf Bjarne Eriksen.

Han legger til at nye strømmålere nå er på vei. Innen utgangen av 2018 skiftes 2,7 millioner strømmålere over hele landet.

De nye målerne registrerer forbruket time for time og melder inn verdiene automatisk hver dag. Dermed slipper du å lese av strømmåleren og får en mer presis strømregning.

Tilpass strømavtalen

Mange strømavtaler baserer seg på et fast månedlig beløp, uavhengig av forbruk. Derfor synes mange at det også er fint om man slipper minst mulig utgifter i periodene uten strømforbruk.

– De samlede kostnadene er kanskje ikke så store, men det kan likevel være irriterende å betale strømutgifter når hytta ikke er bruk. Mange av kundene våre fortrekker derfor en avtale som ikke har disse faste kostnadene. Man velger da en strømavtale som baserer seg på en pris per kilowattime som brukes i den aktuelle perioden, sier Rolf Bjarne Eriksen.

Spar strøm

Akkurat som i privatboligen, er det fornuftig å redusere strømforbruket på hytta for å kutte strømkostnadene. I dag finnes det et utall løsninger som kan bidra redusere strømforbruket til et minimum når hytta ikke er i bruk.

Blant annet kan forbruket fjernstyres, slik at strømmen skrus opp og hytta er ferdig oppvarmet når du ankommer. Det er likevel flere gode argumenter for at du bør tenke på hvilke energitiltak du bør gjøre på hytta.

Her er forslag til noen energitiltak som vil merkes både på strømregninga og inneklimaet på hytta.