Her sparer du mest strøm
Tre enkle grep kan gjøre din neste strømregning lavere.

Det har aldri vært dyrere å holde varmen, og vinteren er fremdeles lang. Heldigvis finnes det måter å redusere strømforbruket slik at det faktisk merkes på lommeboka. Et første steg er å få innsikt i ditt eget strømforbruk, noe som kan gi besparelser, særlig innenfor oppvarming. Visste du at nesten 70 – 80 % av strømforbruket i norske husholdninger går til å varme opp bolig og varmtvann?
Følg med på strømprisen
- Med dagens høye strømpriser er det lurt å bli bevisst på hva man bruker strøm på. Det viktigste du som forbruker kan gjøre, er å holde deg oppdatert på strømprisene - og prøve å tilpasse forbruket til timer med lavere strømpris. Spotprisen svinger gjennom døgnet, så for kunder med spotprisavtale hos LOS er det penger å spare på å styre forbruket til å bruke mest strøm når den koster minst, forteller Kirsten Martinsen, partneransvarlig i LOS.
– I LOS-appen kan du enkelt følge med på strømprisen din fra time til time. Her ser du både hva spotprisen er inneværende time, og hvordan den beveger seg gjennom døgnet. Etter kl. 14 hver dag, blir neste dags spotpriser gjort tilgjengelig, slik at du kan planlegge for dagen som kommer. Kanskje du kan gjøre unna klesvasken mens prisen er på det laveste, og unngå å dusje akkurat når den er på topp? foreslår Martinsen.
Lønnsom nattsenking
Om du ikke allerede har gjort det – prøv å senke temperaturen når du sover eller ikke oppholder deg hjemme. Mange nyere varmeovner kan programmeres, ellers kan du kjøpe et rimelig koblingsur eller skru ned varmen med ulike smarthus-løsninger. Senker du varmen med fire grader om natten, kan du redusere strømregningen med så mye som ti prosent. Gjør du det samme når du er på jobb, kan du regne med å kutte den med 15 prosent.
Har du forresten tenkt over hva du synes er en behagelig temperatur i ulike rom i hjemmet ditt? Det er nemlig sånn at for hver grad vi senker innetemperaturen, reduserer vi energikostnadene med fem prosent. Og sannsynligvis kan du skru ned varmen både én og to grader, uten at det går på bekostning av komforten. Anbefalt temperatur i oppholdsrom/stue er 20-22 grader, på kjøkken 20 grader, bad 22-24 grader, gang/entré 18 grader og soverom 15 grader.
Dyre dråper
Nest etter oppvarming av boligen, er det varmtvann som bruker mest energi i norske hjem. Den letteste måten å spare på varmtvannet er enkelt og greit å gjøre dusjen litt kjappere, og investere i sparedusj. Komforten på sparedusjer er blitt langt bedre de siste årene, og mens et vanlig dusjhode bruker om lag 20 liter i minuttet, mer enn halverer sparedusjen forbruket av varmtvann – og dermed også prisen.
Du kan også spare varmtvann ved ikke å vaske opp for hånd. Heldigvis er det sånn at oppvaskmaskinen vasker langt mer effektivt enn vi mennesker kan klare, så den kan vi sette på med god samvittighet. Bare sørg for å fylle den helt, på samme måte som vaskemaskinen, og ikke sett den på når strømmen er på det dyreste.
– Vær litt ekstra oppmerksom der det er mest å spare - på oppvarming og varmtvann. Og følg med i appen, slik at du ikke betaler mer for strømmen enn du må. Det får du igjen for når strømregningen kommer, sier Martinsen.
Kilde: Enova