Slik kan du holde strømregningen nede

Når strømprisen er høy, er gode råd alt annet enn dyre. Her har vi samlet et knippe av kundenes beste sparetips.

image

Lader bilen når strømmen er billigst 

– Styr unna morgentimene og ettermiddagsrushet når du lader bilen hjemme, råder elbileier Trond Are.

Han kjører mye og langt, og lader helst elbilen om natta, når strømmen er rimeligst.

– Det siste året har jeg lansert app i Norge, Danmark og Sverige, og det har i perioder blitt mange mil i bil. Når man kjører på strøm er det fint å kunne følge med på når strømmen koster mest – og minst, sier Trond Are Gjone.

Han har en Tesla Model 3 som han i hovedsak lader hjemme. På hjemmeladeren tar ladingen betydelig mer tid, men koster mindre enn på Teslas egne superchargere. Dessuten kan han da lade bilen når det er minst belastning på strømnettet, og strømmen er billigst.

– Om natten bruker folk mindre strøm, og da koster strømmen mindre. I morgentimene, når folk står opp og dusjer, og på ettermiddagen og kvelden når flest er hjemme, koster den mest. Unngår du å lade bilen i dette tidsrommet, er det absolutt penger å spare på det, sier Gjone.

image

Styrer strømmen med telefonen

Når Tobias drar hjemmefra, slukkes lyset automatisk.

– Med én gang jeg begynte å betale strømmen selv, ble jeg en mye mer bevisst forbruker, sier Tobias Strædet Jacobsen.

– Som student er hver eneste hundrelapp mye verdt, og det har mye å si på månedsbudsjettet om strømprisen er normal eller høy. Da er det veldig fint at man kan ta enkle grep for å holde forbruket nede, sier 21-åringen.

Ved hjelp av smartkontakter og smartpærer kan han styre strømforbruket sitt med telefonen. Den har han stilt inn slik at alt lys, og tv-en, automatisk skrur seg av når han beveger seg lenger enn 50 meter bort fra hybelen. I tillegg har han kjøpt smartkontakt til varmeovnen, som gjør at han kan skru den på akkurat i tide for å slippe å komme hjem til kaldt hus.

– Jeg bor i en sokkelleilighet som varmes opp utelukkende ved hjelp av strøm, så det hjelper veldig på strømregningen å holde temperaturen nede. Med denne dingsen er det enkelt å styre strømforbruket, og jeg slipper å huske på å skru ned ovnene manuelt. Dessuten er det jo ganske gøy å holde på med apper og dingser, smiler han.

image

Henger ut klesvasken helt til frosten kommer

– Ingenting er bedre enn å legge seg i nyvasket sengetøy som har tørket i solvind, mener Reidun.

Den gang hun begynte å vaske klær, hadde hun aldri sett en tørketrommel. Og da hun hadde huset fullt av barn, tok familien hele huset i bruk for å få tørket klær.

– Vi hadde jo klessnor på vaskerommet, men med fire døtre var det trangt om plassen. Da hang det stadig klær til tørk over møbler rundt om i huset. Og tørkesnor ute har vi alltid hatt. De siste årene har vi greid oss med et utendørsstativ, og så sant det er vær til det, henger vi klesvasken der, sier Reidun Fuglestad Løland.

– Da ungene var små, før det fantes engangsbleier, brukte vi snora hele året. Da hang vi vasken ut, om det så var januar og snø. Nå bruker vi tørkestativet til frosten kommer, og snora på vaskerommet året rundt, forteller lillesandskvinnen.

Tørketrommelen er bare i sving dersom det haster med å få noe tørt, og til håndklær og undertøy.

– Vi bruker trommelen til sånt som man gjerne vil at skal være litt ekstra mykt, men hadde egentlig klart oss veldig greit uten. Om man først skal spare litt på strømforbruket, er det et enkelt sted å kutte ned, mener Reidun.

image

Stapper vaskemaskinen full

Cecilie sorterer klesvasken godt, vasker på lav temperatur og setter aldri på en maskin som ikke er full.

Med fire barn i alderen to til 13 år, går vaskemaskinen i ett hos familien Gjære.

– For oss er det mye å hente på en energibesparende klesvask. Det lønner seg veldig å vaske klærne på lavere temperatur, både med tanke på energiforbruk og fibrene i tekstilene, sier Cecilie Gjære.

Mens den energivennlige vaskemaskinen foreslår det mest økonomiske alternativet – et program som bruker mer enn fire timer per vask, nøyer hun seg med det mest gjennomførbare, og kjører kortere programmer hvor hun reduserer temperaturen på vasken.

– Det eneste vi vasker på 60 grader er det som ikke ville blitt rent med kaldere vann. Jeg prøver å være flink til å fjerne flekker istedenfor å vaske hele plagget dersom ungene har sølt, og ellers tar vi det vi kan på 30 grader. Vaskemaskinen går i ett, så det har mye å si for totalforbruket, sier Gjære.

Med klimabevisste ungdom i hus, er familien opptatt av å gjøre det de kan for å skåne miljøet. At det er bærekraftig å ikke vaske opp for hånd synes firebarnsmoren er en fin bonus.

– Oppvaskmaskinen går mange ganger om dagen, men den er også alltid proppfull. Det er alltid nok å ta av, sier Cecilie Gjære.

image

Har fylt garasjen med ved 

Svein fyrer med ved både hjemme og på hytta. 

– Både hjemme i Lillesand og på hytta ved Nisser bruker vi peisovn som primær oppvarmingskilde. Det kommer godt med når strømprisen er høy, sier Svein Andersen.

– Du skulle ha sett garasjen min. Jeg fikk nettopp i hus 26 sekker ved, og har bestilt 40 til. Og vi har allerede begynt å fyre, forteller pensjonisten.

Mens den moderne hytta er godt isolert og enkel å varme opp, har eneboligen i Lillesand ildsted både i kjellerstua og i stua, to etasjer lenger opp. Her går det med mye ved gjennom høsten og vinteren.

– Vi har mange halve etasjer og oppholdsrom på flere nivåer, så når varmen stiger får vi mye igjen for hver kubbe, sier Andersen.

Han fyrer både for varmen og kosen sin skyld, og legger ikke skjul på at det merkes på lommeboka at strømforbruket holder seg moderat gjennom den kalde årstiden.

– Jeg bruker alltid mye ved om høsten og vinteren, men i år, når strømmen er så dyr, er det spesielt lønnsomt. Det føles godt å ha fått veden i hus for sesongen, forteller Andersen.