Slik bruker du strømmen smartere i 2023

Med noen enkle grep kan du få en smartere og mer energieffektiv hverdag. Her er tre tips til nye vaner som gjør at du kan holde strømregningen nede.

Etter en tid med rekordhøye strøpriser har nok de fleste av oss fått et annet forhold til strømforbruk enn vi tidligere har hatt.  

Vi er mange som bruker mindre tid i dusjen og ikke minst har sett verdien i å senke romtemperaturen litt. Faktisk er det sånn at for hver grad man trekker fra på gradestokken, vil en (i snitt) spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming. 

Mange har byttet panelovner med varmepumpe og latt tørketrommelen stå siden sist vinter, og sparer både strøm og penger på det. Den billigste kilowatt-timen er tross alt den vi ikke bruker. Samtidig er jo mindre å spare på de helt opplagte grepene, dersom vi har tatt dem for lengst. 

En smartere hverdag

Det vi kan spare mest på i tiden som kommer, er nok å innarbeide nye vaner for å bruke strømmen smartere. Vi bør rett og slett effektivisere den energien vi faktisk forbruker.

Energieffektivisering er den nye måten å tenke strøm på, og ser ut til å være løsningen på den krisen vi nå står midt oppe i. 


Følg spotprisen 
For de høye strømprisene har ikke bare økt bevisstheten hos strømkundene. De har også ført med seg flere nye verktøy for lettere å kunne holde oversikt over forbruket. 

Mye kan heldigvis gjøres ganske enkelt, og uten å gjøre så mye annerledes i det hele tatt. Sørg først og fremst for at du har en app som lar deg følge spotprisen tett, slik at du kan planlegge forbruket ditt, gjerne dagen i forveien. Legger du aktiviteten som bruker mest strøm til de rimeligste timene, slipper du å betale mer enn du må. Les mer om LOS-appen, og følg spotprisen time for time her 

Minutt for minutt 
Det lureste du kan gjøre akkurat nå, er lære boligen din å kjenne. Bli kjent med hvordan den oppfører seg til ulike tider på døgnet, og hvordan strømforbruket ditt ser ut, fra morgen til kveld. Hvor mye strøm bruker du i løpet av en dag, og hva går den egentlig til? 

Det kan høres komplisert ut, men er overraskende enkelt. Ved å ta i bruk en sanntidsbrikke, en liten måler som kobles til sikringsskapet ditt, kan du følge med på strømforbruket ditt – live. Den lille dingsen viser deg hvor mye strøm du bruker, akkurat mens du bruker den, og sender informasjonen direkte til mobilen din. På den måten kan du enkelt holde oversikt, velge og velge bort. Kanskje er det slik du blir klar over hvor mye strøm tørketrommelen bruker, eller at du ikke bør dusje og vaske klær samtidig som bilen lader i garasjen? 
En sanntidsmåler er et nyttig verktøy både for å bevisstgjøre oss omkring forbruket vårt, og ikke minst en god hjelp for å unngå «nettleiestraff» som følge av de nye effekttariffene. Les om LOS-live her 

Fordel forbruket 
For er det noe vi bør lære oss nå, så er det nettopp det. At jo mer strøm vi bruker samtidig, jo dyrere nettleie betaler vi. Derfor er det lurere enn noen gang å fordele forbruket gjennom døgnet, over de timene hvor strømmen koster minst. 

Unngå å hoppe i dusjen mens middagen står på komfyren og vaskemaskinen går, for jo mer strøm du bruker samtidig, jo høyere havner du på «effekttrappa» og desto mer må du betale for nettleien din. Der kan man faktisk påvirke prisnivået sitt selv.

Det samme gjelder ikke minst for lading av elbil. Skaff deg en smartladeapp og legg inn regler om at bilen ikke begynner å lade før natta kommer og prisen går ned. Både spotprisen og nettleien er oftest rimeligst mellom klokken 22 og 06, og det vil du merke godt om du lader en del. Husk dessuten at den absolutt mest økonomiske måten å lade bilen er på lavere effekt og over lenger tid. 

Les mer om den nye smartladingstjenesten som kommer i LOS appen her.