Spar strøm i høst

Høsten er her - og behovet for oppvarming av boligen etter varme sommermåneder melder seg. Vi har samlet noen enkle strømsparetips som hjelper deg å spare noen strømkroner - nesten uten at du merker det.

image

Den billigste kilowattimen er den du ikke bruker, og tiltak for å redusere strømforbruket vil gi størst effekt dersom du ønsker å redusere dine strømutgifter.

Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i de fleste husholdninger, og det er smart å redusere forbruket av de største strømkildene. Mellom 70 og 80 % går til oppvarming av bolig og varmtvann, elektriske apparater omtrent 15 % og belysning for det resterende strømforbruket.

Enkle hverdagstiltak som reduserer strømforbruket til oppvarming

1. Reduser innetemperaturen
Om du reduserer temperaturen på panelovner, varmekabler eller varmepumpa med 1 grad, reduseres strømforbruket og dermed strømregningen med så mye som 5 prosent.

2. Varmestyring
Om du har utstyr hvor du kan senke temperaturen i perioder av døgnet, for eksempel panelovner med nattsenking, vil dette redusere strømutgiftene, samtidig som du har komfortabel temperatur de periodene av døgnet hvor rommene brukes.

3. Luft effektivt 
Du sparer strøm dersom du lufter raskt og effektivt, framfor å la vinduet stå på gløtt gjennom dagen. Det gir frisk luft, uten at du fyrer for kråkene.

4. Reduser trekken 
Trekker det mye fra vinduer og dører, forsvinner mye av varmen ut. Det er ganske enkelt å montere nye tetningslister i vindus- og dørkarmer som vil redusere varmetapet. Har boligen behov for etterisolering, er det et større og mer kostbart tiltak, men som likevel gir besparelser på sikt.

5. Spar på varmtvannet 
Om du dusjer 10 minutter daglig, vil du i følge Enova spare rundt 1000 kroner i året på å bytte til et sparedusjhode. Komforten på disse er blitt betydelig bedre de siste årene, så du vil merke liten forskjell, samtidig som du sparer penger. Klarer du å dusje noen minutter raskere, er det enda mer å spare.

 

Flere smarte sparetips finner du på bloggen vår Energilosen


Kilde: LOS, september 2019