Spar strøm på hytta

Har strømforbruket på hytta økt de siste årene? Sjekk hvordan du med enkle grep kan kutte strømutgiftene uten at det går ut over hyttekosen.  

image

- Oppvarming står for den største delen av strømforbruket. Det er altså smart å redusere forbruket av de største strømkildene på hytta. Om du har utstyr hvor du kan senke temperaturen i perioder av døgnet, for eksempel panelovner med nattsenking, vil dette redusere strømutgiftene, samtidig som du har komfortabel temperatur de timene av døgnet rommene brukes.

Tone T. Skogdalen, leder for marked og kommunikasjon hos LOS.

I LOS liker vi å si at den billigste strømmen er den du ikke bruker, og dersom du klarer å redusere strømforbruket på hytta, vil også strømregningen automatisk bli lavere. Vi har samlet en oversikt over energitiltak som kan gjennomføres på hytta - som du vil merke både på strømregningen og på inneklimaet i hytta.

Få oversikt over forbruket
Som LOS-kunde får du tilgang til gode forbruksrapporter som viser ditt strømforbruk fra time til time på hytta. Du kan lett se forbruket når du er på hytta, sammenlignet med periodene du ikke er der. Er det noe som bruker strøm når du ikke er på hytta, som du kan kutte? Strømprisen svinger gjennom døgnet og er ofte høyest i perioder av døgnet flest mennesker bruker strøm. Klarer du å flytte noe av strømforbruket til tidspunkter strømprisen er lavere, sparer du også penger. Oversikt over dette finner du på Min side.

Bytt varmekilde 
Dersom du har ved lett tilgjengelig på egen hyttetomt, er det penger å spare på å bruke vedovn som en av varmekildene på hytta. Mange varmer opp hytta med eldre vedovner, men om du bytter til en nyere rentbrennende vedovn gir det mindre utslipp av sotpartikler inne og en mer energieffektiv varmeløsning. En peis utnytter bare 10 - 25 % av varmen, mot en moderne vedovn som utnytter 80 % av varmen. Eldre vedovner har en virkningsgrad ned i 50 %.

Senk temperaturen
For hver grad du senker innetemperaturen med, sparer du omtrent 5 % på strømforbruket. Har du panelovner med nattsenking, kan det lønne seg å bruke noen minutter på å stille inn denne funksjonen til å ha lavere temperatur gjennom natta. Lukk også dører inn til soverom og rom du ikke bruker på dagtid for å holde jevnere temperatur i oppholdsrom.

Etterisoler 
Mange hytter er ofte dårlig isolert, det kan også gjelde nyere hytter som er bygget etter minimumskravene. Ved å etterisolere får du høyere temperatur på overflater som vegger og vinduer, og da kan romtemperaturen senkes - uten at komforten gjør det.

Bytt til lavenergivindu 
Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer kan mye varme forsvinne i hytta. Å bytte til nye lavenergivinduer gir bedre inneklima og varmeøkonomi.

Tetting av lister rundt vinduer og dører 
Du sjekker enkelt om du har luftlekkasjer på hytta ved å føre et stearinlys langs dør- og vinduskarmer, vegg- og taklister. Dersom flammen blafrer bør du isolere og montere tettlister. Dette gjør du relativt enkelt på egen hånd.

Sørg for å ha en god strømavtale på hytta 
Dersom hytta brukes kun i korte perioder av året og har lavt forbruk, kan en variabel strømavtale hos LOS lønne seg. Da unngår du månedsbeløp og får en forutsigbar pris gjennom året. 

Dersom du har et høyt strømforbruk på hytta gjennom større deler av året, kan en innkjøpsprisavtale lønne seg. Spotpris/innkjøpspris har ifølge Statistisk sentralbyrå vært mest lønnsom de siste 15 årene.

Vi anbefaler vår kundefavoritt, LOS Strøm innkjøpspris, også på hytta.