Spar strøm på hytta

Økt standard og ønske om samme komfort på hytta som hjemme, har bidratt til en kraftig økning av strømforbruket på norske hytter.

image

- Oppvarming står for den største delen av strømforbruket. Det er altså smart å redusere forbruket av de største strømkildene, både hjemme og på hytta. Om du har utstyr hvor du kan senke temperaturen i perioder av døgnet, for eksempel panelovner med nattsenking, vil dette redusere strømutgiftene, samtidig som du har komfortabel temperatur de periodene av døgnet hvor rommene brukes.

Tone T. Skogdalen, leder for marked og kommunikasjon hos LOS.

Å bli mer bevisst på strømforbruket på hytta kan derfor være lønnsomt.

Den billigste strømmen er den du ikke bruker, og om du klarer å redusere strømforbruket på hytta, vil også strømregningen bli lavere. Vi har samlet en oversikt over energitiltak som kan gjennomføres på hytta - som du vil merke både på strømregningen og på inneklimaet i hytta.

Bytt varmekilde
Dersom du har ved lett tilgjengelig på egen hyttetomt, er det penger å spare på å bruke vedovn som en av varmekildene på hytta. Mange varmer opp hytta med eldre vedovner, men om du bytter til en nyere rentbrennende vedovn gir det mindre utslipp av sotpartikler inne og en mer energieffektiv varmeløsning. En peis utnytter bare 10 - 25 % av varmen, mot en moderne vedovn som utnytter 80 % av varmen. Eldre vedovner har en virkningsgrad ned i 50 %.

Etterisoler
Mange hytter er ofte dårlig isolert, det kan også gjelde nyere hytter som er bygget etter minimumskravene. Ved å etterisolere får du høyere temperatur på overflater som vegger og vinduer, og da kan romtemperaturen senkes - uten at komforten gjør det.

Bytt til lavenergivindu
Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer kan mye varme forsvinne i hytta. Å bytte til nye lavenergivinduer gir bedre inneklima og varmeøkonomi.

Tetting av lister rundt vinduer og dører
Du sjekker enkelt om du har luftlekkasjer på hytta ved å føre et stearinlys langs dør- og vinduskarmer, vegg- og taklister. Dersom flammen blafrer bør du isolere og montere tettlister. Dette gjør du relativt enkelt på egen hånd.

Produser strømmen selv
Nettleie på hytta er ofte dyrere enn hjemme. Det gjør det ekstra interessant å vurdere egen produksjon av strøm. Enova gir støtte på inntil 10 000 kroner når du begynner å produsere din egen elektrisitet, også på hytta. Strømmen du ikke bruker selv kan selges tilbake til nettselskapet om anlegget er koblet til strømnettet gjennom en såkalt plusskundeavtale. Les mer om LOS solstrøm

 

Kilder: LOS og Enova
04.04.2019