Spar strømutgifter med enkle grep

Høsten er her, og når det blir kaldere ute, øker strømforbruket inne. Vil du enkelt redusere strømutgiftene - uten at det går ut over komforten? Se våre enkle strømsparetips her.

image

Den billigste kilowattimen er den du ikke bruker, og tiltak for å redusere strømforbruket til oppvarming vil gi størst effekt dersom du ønsker å redusere strømregningen.

Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i en gjennomsnittshusholdning, mellom 70 og 80 % går til oppvarming av bolig og varmtvann. Deretter står elektriske apparater for omtrent 15 % og belysning for det resterende strømforbruket.

7 enkle hverdagstiltak som reduserer strømforbruket til oppvarming

1. Reduser innetemperaturen
Om du reduserer temperaturen på panelovner, varmekabler eller varmepumpa med 1 grad, reduseres strømforbruket og dermed strømregningen med så mye som 5 prosent. Klarer du flere grader, blir reduksjonen enda større.

2. Lukk døra
Har du ett eller flere rom i boligen som du ikke bruker, for eksempel gjesterom, kan du lukke døra og skru av oppvarming når rommet ikke er i bruk.

3. Varmestyring
Om du har utstyr hvor du kan senke temperaturen i perioder av døgnet, for eksempel panelovner med nattsenking, vil dette redusere strømutgiftene, samtidig som du har komfortabel temperatur de periodene av døgnet rommene brukes.

4. Bruk flere varmekilder
Er du så heldig å ha peis eller vedovn i boligen, kan det gi både god varme og god stemning å fyre i peisen. Er du selvforsynt med ved, er vedfyring en billig og effektiv måte å varme opp boligen på. 

5. Luft effektivt
Du sparer strøm dersom du lufter raskt og effektivt, framfor å la vinduet stå på gløtt gjennom dagen. Det gir frisk luft, uten at du fyrer for kråkene.

6. Reduser trekken
Trekker det mye fra vinduer og dører, forsvinner mye av varmen ut. Det er ganske enkelt å montere nye tetningslister i vindus- og dørkarmer, noe som vil redusere varmetapet. Har boligen behov for etterisolering, er det et større og mer kostbart tiltak, men som likevel gir besparelser på sikt.

7. Spar på varmtvannet
Om du dusjer 10 minutter daglig, vil du i følge Enova spare rundt 1000 kroner i året på å bytte til et sparedusjhode. Komforten på disse er blitt betydelig bedre de siste årene, så du vil merke liten forskjell, samtidig som du sparer penger. Klarer du å dusje noen minutter raskere, er det enda mer å spare.


På vår blogg, Energilosen, kan du lese enda flere strømsparetips. Blant annet har kundene i LOS gitt sine beste sparetips i denne saken