Sparetipsene som faktisk fungerer

Den billigste kilowatten er den du ikke bruker - derfor ønsker vi å gi verktøyene du trenger for å kutte strømutgiftene.

image

Heldigvis finner det måter å redusere strømforbruket på sånn at det faktisk merkes på lommeboka - uten at det går ut over komforten hjemme. At redusert forbruk også er bra for miljøet er en ekstra gevinst.

Når strømprisene er så høye som nå, er det ekstra mye å spare på å bli en bevisst strømforbruker. Vi har samlet 6 effektive sparetips her.

Tips 1: Få oversikt over eget forbruk

Første steg er å få innsikt i eget forbruk, som LOS-appen kan hjelpe deg med. Ønsker du også å se ditt strømforbruk i sanntid, altså hvor mye strøm du bruker her og nå - er kanskje tjenesten LOS live noe for deg?

Tips 2: Flytt deler av forbruket til billigere strømtimer

Har du spotprisavtale betaler du for strømmen time for time gjennom døgnet - og det mye å spare på å legge det mest strømkrevende forbruket til billigere timer. Det kan være betydelige beløp å spare på å lade elbilen smart eller å senke paneloven i de dyreste timene.

Tips 3: Senk innetemperaturen

Oppvarming av bolig står for omtrent 60 - 70 % av strømforbruket i norske hjem, særlig i vinterhalvåret. Klarer du å redusere innetemperaturen med bare 1 grad, kutter du strømregningen med så mye som 5 prosent.

Tips 4: Spar på varmtvannet

Etter bolig er det oppvarming av varmtvann som koster når strømprisen er høy som nå. Sjekk gjerne at varmtvannstanken ikke står på en for høy temperatur gjennom hele døgnet, men vær obs på at temperaturen må være minimum 70 grader for å unngå bakterieoppblomstring.

Har du mulighet til å dusje på andre tider av døgnet enn morgentimene når strømmen ofte er dyrest? Kanskje du kan dusje på jobb eller treningssenteret? Husk at det største forbruket starter først etter du har dusjet ferdig, da skal varmtvannstanken fylles og varmes opp for å erstatte vannet du nettopp har brukt.

Tips 5: Bruk oppvaskmaskinen

Mange tror det er billigere å vaske opp for hånd enn å sette på oppvaskmaskinen, men det stemmer ikke. Fyll maskinen full - og kjør gjerne øko-programmet som sparer på strømmen.

Tips 6: Ikke bruk strøm der du ikke trenger det

Har du rom du ikke bruker i boligen din, kan du redusere temperaturen der og lukke døra. Slå av lys når du forlater rommet. Og dra ut stikkontaktene på apparater du ikke bruker, da standby bruker mer strøm enn du tror.

På vår egen blogg, Energilosen, finner du flere smarte strømsparetips som kan hjelpe deg å redusere forbruket.