Tre nye vaner som sparer strøm

Energieffektivisering er den nye måten å tenke strøm på. Her får du rådene som enkelt hjelper deg igang.

–  Det går mot nok en vinter med høye strømpriser, men situasjonen er likevel en annen enn på samme tid i fjor. Vi er bedre forberedt på de høye prisene, og de fleste av oss har nok fått et annet forhold til eget forbruk enn vi tidligere har hatt. Samtidig er jo mindre å spare på de helt opplagte grepene, dersom vi har tatt dem for lengst, sier Rolf Bjarne Eriksen, leder for salg og kundeopplevelse i LOS.

Vi er mange som bruker mindre tid i dusjen og ikke minst har sett verdien i å senke romtemperaturen litt. Faktisk er det sånn at for hver grad man trekker fra på gradestokken, vil en (i snitt) spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming. Mange har byttet panelovner med varmepumpe og latt tørketrommelen stå siden sist vinter, og sparer både strøm og penger på det. Den billigste kilowatt-timen er tross alt den vi ikke bruker.

image
Leder salg og kundeopplevelse, Rolf Bjarne Eriksen

– Det vi kan spare mest på i tiden som kommer, er nok å innarbeide nye vaner for å bruke strømmen smartere. Vi bør rett og slett effektivisere den energien vi faktisk forbruker. Det er den nye måten å tenke strøm på, og ser ut til å være løsningen på den krisen vi nå står midt oppe i, sier Eriksen.

Følg spotprisen

For de høye strømprisene har ikke bare økt bevisstheten hos strømkundene. De har også ført med seg flere nye verktøy for lettere å kunne holde oversikt over forbruket.

– Mye kan heldigvis gjøres ganske enkelt, og uten å gjøre så mye annerledes i det hele tatt. Sørg først og fremst for at du har en app som lar deg følge spotprisen tett, slik at du kan planlegge forbruket ditt, gjerne dagen i forveien. Legger du aktiviteten som bruker mest strøm til de rimeligste timene, slipper du å betale mer enn du må, fortsetter han.

Les mer om LOS-appen her

Minutt for minutt

Det lureste du kan gjøre akkurat nå, er lære boligen din å kjenne. Bli kjent med hvordan den oppfører seg til ulike tider på døgnet, og hvordan strømforbruket ditt ser ut, fra morgen til kveld. Hvor mye strøm bruker du i løpet av en dag, og hva går den egentlig til?

Det kan høres komplisert ut, men er overraskende enkelt. Ved å ta i bruk en sanntidsbrikke, en liten måler som kobles til sikringsskapet ditt, kan du følge med på strømforbruket ditt – live. Den lille dingsen viser deg hvor mye strøm du bruker, akkurat mens du bruker den, og sender informasjonen direkte til mobilen din. På den måten kan du enkelt holde oversikt, velge og velge bort. Kanskje er det slik du blir klar over hvor mye strøm tørketrommele bruker, eller at du ikke bør dusje og vaske klær samtidig som bilen lader i garasjen?

En sanntidsmåler er et nyttig verktøy både for å bevisstgjøre oss omkring forbruket vårt, og ikke minst en god hjelp for å unngå «nettleiestraff» som følge av de nye effekttariffene.

Les om produktet LOS-live her

Fordel forbruket

For er det noe vi bør lære oss nå, så er det nettopp det. At jo mer strøm vi bruker samtidig, jo dyrere nettleie betaler vi. Derfor er det lurere enn noen gang å fordele forbruket gjennom døgnet, over de timene hvor strømmen koster minst.

– Unngå å hoppe i dusjen mens middagen står på komfyren og vaskemaskinen går, for jo mer strøm du bruker samtidig, jo høyere havner du på «effekttrappa» og desto mer må du betale for nettleien din. Der kan man faktisk påvirke prisnivået sitt selv, forklarer Eriksen.

– Det samme gjelder ikke minst for lading av elbil. Skaff deg en smartladeapp og legg inn regler om at bilen ikke begynner å lade før natta kommer og prisen går ned. Både spotprisen og nettleien er oftest rimeligst mellom klokken 22 og 06, og det vil du merke godt om du lader en del. Husk dessuten at den absolutt mest økonomiske måten å lade bilen er på lavere effekt og over lenger tid, sier han.

Les mer om smartlading til elbil her