Tilbake til Kundeservice

NVE varedeklarasjon 2018

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utarbeider hvert år en nasjonal varedeklarasjonen for elektrisitet som gjelder norske kunder som ikke kjøper strøm med opprinnelsesgaranti.

Varedeklarasjon publiseres cirka et halvt år etter årsslutt og er korrigert for europeisk handel med opprinnelsesgarantier. 

Det forbrukes stadig flere opprinnelsesgarantier i Norge, i tillegg øker eksporten av opprinnelsesgarantier til utlandet. Det får konsekvenser for norske strømkunder som ikke kjøper garantier for at strømmen som leveres kommer fra fornybare energikilder.

En kraftleverandør som leverer kraft med opprinnelsesgarantier kan basere sin varedeklarasjon på disse. Kraftleverandører som selger kraft uten opprinnelsesgarantier må vise til den nasjonale varedeklarasjonen beregnet av NVE. Den nasjonale varedeklarasjonen gjelder med andre ord for norske kunder som ikke har opprinnelsesgarantier tilknyttet sitt kraftkjøp.

Stadig flere privatkunder kjøper opprinnelsesgaranti for å minimere sitt fotavtrykk. I prosent var det innløst opprinnelsesgarantier for 14 % av kraftkjøpet i Norge. 

Hos LOS kan du kjøpe Fornybar energi og bidra til økt etterspørsel og utbygging av fornybar energi.

Du kan lese mer om Varedeklarasjon på nve.no 

Fant du ikke det du lette etter?