Tilbake til Kundeservice

Strømsparetips

Hvordan kan du spare strøm? Sjekk våre tips.

Jo mindre strøm du bruker, jo mer penger sparer du. 

Du kan fint spare strøm for flere tusen kroner, nesten uten å merke det. Du trenger bare å legge om noen enkle vaner hjemme. De viktigste handler om hvordan du varmer opp huset og hvor mye varmt vann du bruker.

Strømsparetips

Dette påvirker strømforbruket ditt

Trykk for å lese spørsmålets svar

Nå som høsten kommer, merker vi i hvor viktig det er med elektrisk lys og varme. Men vet du hvor mye du egentlig betaler for å ha det varmt og lyst? Og hvor mye de elektriske apparatene bruker i strøm?

I Norge er strøm den vanligste måten vi varmer boligene våre på. Strømforbruket påvirkes av flere faktorer.
Både type bolig, størrelse på boligen, antall personer i boligen, og hvor i landet du bor. De aller fleste kundene i dag velger innkjøpspris, som er en strømavtale der du får samme pris som LOS kjøper den for på strømbørsen.

Oppvarming tar mest
Nærmere 60 prosent av strømutgiftene går til oppvarming, og rundt 15 prosent til varmtvann og 10 prosent til belysning. De siste vel 15 prosentene går til elektriske apparater vi omgir oss med. Legger vi til grunn et årlig forbruk på 25000 kWh, og en total strømutgift inkludert strømpris, nettleie og offentlige avgifter på 90 øre/kWh, får vi følgende regnestykke: Oppvarming 13000 kroner, varmtvann 3200 kroner og belysning 2500 kroner.

Spar på riktig sted
Det vil selvfølgelig være rom for individuelle forskjeller, men dette er et gjennomsnitt av hvordan strømforbruket fordeler seg i et normalt hjem. Det gir også en pekepinn på hvor du bør spare dersom du ønsker å redusere strømregningen.
Det viktigste og mest effektive sparetiltaket er å senke innetemperaturen. Når det er mellom 19 og 22 grader i huset, er det varmt nok. For hver grad du senker temperaturen, sparer du omlag fem prosent av energien du bruker til oppvarming. Har du rom som brukes sjelden? Senk temperaturen noen grader ekstra der.

Større investeringer
Går du med planer om å pusse opp, bør du vurdere mulige energireduserende tiltak. Både små og store tiltak har effekt.
Kjøp av varmepumpe og etterisolering i gamle hus er større og dyrere investeringer som bidrar til redusert forbruk og dermed lavere utgifter. Dette er tiltak som absolutt bør vurderes og settes inn i en større sammenheng. En bolig med høy bokomfort, lave energikostnader og som benytter seg av fornybar energi, vil være attraktiv i boligmarkedet.

Så mye strøm bruker de elektriske apparatene
Strømforbruket til elektriske apparater i boligen er ofte lavere enn folk tror. Her er en liten oversikt over forbruk og kostnader for noen av apparatene vi bruker mest:

 • TV : 21 timer/uke – 110 kWh  =  99 kr/år
 • Kaffetrakter: 3,5 timer/uke – 270 kWh  =  243 kr/år
 • Komfyr: 7 timer/uke – 800 kWh  =  720 kr/år
 • Oppvaskmaskin: 7 timer/uke – 730 kWh  =  657 kr/år
 • Tørketrommel: 3 timer/uke – 470 kWh  =  423 kr/år
 • Vaskemaskin: 4 timer/uke – 520 kWh  =  468 kr/år
 • Fryseboks: 70 timer/uke – 640 kWh  =  576 kr/år
 • Kjøleskap: 56 timer/uke – 470 kWh  =  423 kr/år
 • Støvsuger: 1 time/uke – 50 kWh  =  45 kr/år
 • Hårføner: 1 time/uke – 40 kWh  =  36 kr/år
 • Brødrister: 0,2 time/uke – 10 kWh  =  9 kr/år
 • Kjøkkenvifte: 2 timer/uke – 10 kWh  =  9 kr/år
 • Stereoanlegg: 28 timer/uke – 40 kWh  =  36 kr/år

Åtte smarte strømsparetips

Trykk for å lese spørsmålets svar

Jo mindre strøm du bruker, jo mer penger sparer du. Her kommer åtte gode tips som hjelper deg å få det til.

Du kan fint spare strøm for flere tusen kroner, nesten uten å merke det. Du trenger bare å legge om noen enkle vaner hjemme. De viktigste handler om hvordan du varmer opp huset og hvor mye varmt vann du bruker.


Her er våre smarteste strømsparingstips:

1. Senk innetemperaturen. Når det er mellom 19-22 °C i huset, er det varmt nok. For hver grad du senker temperaturen, sparer du omlag fem prosent av energien du bruker til oppvarming. Har du rom som brukes sjelden? Senk temperaturen noen grader ekstra der.

2. Luft med fornuft. Ikke la vinduet stå lenge på gløtt. Da kjøler du ned både gulv, tak og vegger. Vil du ha frisk inneluft uten å sløse med strømmen, lufter du kjapt og effektivt!

3. Spar på vannet. Bruk sparedusj i stedet for vanlig dusj. Dusjer du ti minutter hver dag? Da sparer du ifølge Enova rundt 1 000 kroner i året på å bytte til sparedusj.

4. Bruk sparepærer og skru av lyset hver gang du går ut av et rom. Hele ti prosent av strømforbruket i norske hjem går til belysning. En vanlig familie bruker cirka 2500 kilowattimer i året på lys. Det koster rundt 2000 kroner. Skrur du av lyset når ingen bruker rommet, sparer du både strøm og penger.

5. Skru av standby. Slå alltid av fjernsynet med av/på-knappen. Av-knappen på fjernkontrollen fjerner bare bildet, men TV-en bruker fortsatt strøm. I et vanlig hjem kan opp til ti prosent av strømmen gå med til å holde apparater i standby.  

6. Kjøp elektriske apparater med A-merket. Husk å velge A-merket utstyr når du kjøper hvitevarer. Elektriske apparater merkes med bokstaver fra A til G. Hvitevarer med A-merke er de mest energieffektive.

7. Vurdér etterisolering. Trekker det langs vinduer, dører og andre steder hjemme? Bruk isolasjonslister! Har du et eldre hus med dårlig isolasjon i veggene? Vurdér etterisolering. Sjekk også om loftet og taket er godt nok isolert.

8. Bruk termostat for å styre romtemperatur. Med tidsstyring kan du spare strøm ved å bruke varme kun når du trenger det. Du kan bruke sentralstyring for temperaturkontroll over hele boligen, eller et koblingsur for å slå av og på strømmen til faste tider.

Slik kutter du strømutgiftene

Trykk for å lese spørsmålets svar

Med enkle og billige tiltak kan du kutte strømutgiftene betydelig.

Selv om kulden begynner å prege årstiden og strømprisen stiger, er det likevel fullt mulig å kutte i strømutgiftene. Enkelte tiltak bør prioriteres fremfor andre dersom man har som mål å spare noen tusenlapper.

Små og billige sparetiltak er ofte de mest lønnsomme. I en vanlig bolig går mer enn 60 prosent av strømutgiftene til oppvarming. Da kan det være smart å starte her. Et tidsur som senker temperaturen på den elektriske ovnen når man er på jobb, vil fort kunne bety en besparelse på over 1000 kroner i løpet av ett år. Dyrere investeringer vil også gi gevinst på sikt.

Kjøp av varmepumpe og etterisolering i gamle hus er slike større og dyrere investeringer. De bidrar til redusert forbruk og dermed lavere utgifter. Dette er tiltak som absolutt bør vurderes og settes inn i en større sammenheng. En bolig med høy bokomfort, lave energikostnader og som benytter seg av fornybar energi, vil være attraktiv i boligmarkedet.

Spar penger og miljøet

Trykk for å lese spørsmålets svar

En fersk undersøkelse fra Opinion viser at hele åtte av ti nordmenn dusjer inntil ti minutter daglig. Med bruk av sparedusj halveres kostnadene og du sparer miljøet.

Nordmenn kan med enkle grep bli mere bevisst på sitt strømforbruk. Ikke kun for å spare penger, men først og fremst for å spare miljøet. Det finnes flere måter å redusere varmtvannsforbruket på. Bruk sparedusj, skru ned temperaturen på varmtvannet, og dusj kortere er enkle tiltak for de fleste.

Mye er skjedd med sparedusjen siden den ble lansert som enøk-tiltak for vel 20 år siden. Med nye typer sparedusj merker man knapt forskjell på en sparedusj og en vanlig dusj. Dermed er det enkelt å redusere på varmtvannsforbruket.

Et vanlig dusjhode slipper i snitt ut 16 liter vann i minuttet. Med bruk av sparedusj er forbruket av varmtvann redusert til rundt halvparten. Med en strømpris på 90 øre/kWh inkludert kraftpris, nettleie og offentlige avgifter, koster 15 minutters dusj daglig 9 kroner uten sparedusj. Med sparedusj er kostnadene redusert til 4,5 kroner pr. dag.
Årlig besparelse blir dermed 1564 kroner.

Fant du ikke det du lette etter?