- Et stort løft for bygda

Den splitter nye terrengsykkelbanen på Hesså i Bjelland er et gratis tilbud til både unge og voksne, og hadde neppe kommet i stand uten støtten på 60 000 kroner fra LOS-fondet.

image

- Det er helt fantastisk at vi har fått denne banen, sier 16 år gamle Nikolai Hestvåg.

Han er en av de unge, ivrige syklistene som ble svært begeistret da han fikk høre at terrengsykkelbanen på Hesså i Bjelland skulle bli en realitet. Så begeistret ble han, at han meldte seg frivillig på dugnad for å hjelpe til med byggingen, og etter at banen åpnet i høst så har han brukt den så mye som mulig.

- Jeg bor på internatskole i Lyngdal, men når jeg er hjemme i helgene så sykler jeg gjerne opp fra Marnardal til Hesså, og det tar en time.

Først så sykler han en time opp til banen og så bruker han timevis på å øve på triks og skills, kun fordi han synes det er kjempegøy.

- Jeg er ikke med i noen klubb, og tidligere syklet jeg bare for meg selv i skogen, men det er mye kulere å sykle på banen. Det er spennende, og så får jeg en god mestringsfølelse hver gang jeg klarer et nytt triks jeg har trent på en stund.

Ikke mulig uten støtten
Det er Heins Rye Madsen som er initiativtaker til den nye terrengsykkelbanen. Han sier at tildelingen på 60 000 kroner fra LOS-fondet i mars 2020 gjorde det mulig å komme i gang med prosjektet.

- Vi ønsket å bygge en bane som skulle være åpen og tilgjengelig for alle og som skulle være gratis i bruk. Siden ikke det er noen klubb som står bak, søkte vi om midler i regi av Friluftsfestivalen som er en årlig tradisjon her oppe.

Dansken har bodd og jobbet i Bjelland noen år og det var han som så potensialet i det urørte naturområdet på Hesså. Han har også designet banen og vært svært delaktig i planleggingen og byggingen av den.

- Det er ikke vært så mange utgifter til materialer og utstyr, men det har gått med mange timer til planlegging, gravemaskinarbeid og ren fysisk håndkraft.

Det har vært verdt innsatsen, mener han.

- Nå har vi fått både en splitter ny lettkjørt pumptrackbane på 100 meter og en litt større bane med flere hopp og krevende bakker, og så planlegger vi å utvide enda mer etterhvert.

Et løft for bygda
Den nye terrengsykkelbanen ligger i tilknytning til et rafting- og aktivitetssenter i bygda som skotten Ewen Martin driver. Han er involvert i både Friluftsfestivalen og terrengsykkelbanen og håper at banen skal friste enda flere til å bli mer fysisk aktive i naturen.

- Jeg brenner for naturbasert aktivitet, og håper at banen vil bli et hyggelig sosialt samlingspunkt for både barn, ungdommer og familier. Vi har en grillhytte i nærheten som jeg har sett at foreldrene har brukt mens barna har syklet rundt og rundt på banen, og det er hyggelig.

Han håper også at det vil åpne seg muligheter for å tilby kursing og opplæring i terrengsykling for både barn og voksne, slik at enda flere skal få øyne opp for aktiviteten. Samtidig er det et viktig poeng at selve bruken av banen skal være gratis.

- Siden den er gratis i bruk og ikke genererer inntekter så hadde vi aldri hatt mulighet til å realisere den uten støtten vi fikk blant annet fra LOS-fondet, så det er vi svært takknemlige for, sier skotten.

Moro uansett nivå
Banemester Madsen sier at prosjektet er tatt godt imot i nærmiljøet, og mener det er et godt supplement til idrettslaget og andre aktiviteter.

- Så er det en ekstra bonus dersom banen fører til at enda flere unge vil utfolde seg i naturen.

Han understreker at banene er laget med tanke på at den skal passe for alle, både små barn, voksne nybegynner og til de som allerede er vant til å utfolde seg på to hjul.

- Det er en del tekniske utfordringer, krapp svinger og hopp som gjør banene utfordrende for de som allerede er flinke, men for de yngste og ferskeste så er det bare å sykle rundt hoppene i stedet for over dem.

image