Idrettsglede og solidaritet
Det nærmer seg Drømmefinale, og igjen skal vi dele ut 330.000 kroner til mennesker med store drømmer. Som vi gleder oss!
For oss som jobber i LOS er LOS-dagen i Dyreparken et av årets store høydepunkt. I år er det søndag 4. september, og du som kunde er selvfølgelig invitert. Men allerede nå kan du være med på å stemme frem den av årets drømmefinalister som du mener bør gå helt til topps i kåringen som finner sted samme dag.
Bare så det er sagt – de er vinnere, alle sammen. Og alle tre er garantert å dra hjem med en kjempestor sjekk, på enten 150.000, 100.000 eller 80.000 kroner.
Satser internasjonalt
– For oss betyr dette mye. Disse midlene vil helt klart kunne bidra til å realisere drømmer for våre unge seniorspillere som nå skal satse internasjonalt. Det sier Lasse Nørgaard Frandsen i Kristiansand badmintonklubb.
Han trener Jonas Østhassel (20 år), Danila Gataullin (19 år), Marie Mørk (20 år) og Julie Marie Abusdal (19 år), som akkurat nå står på springbrettet til en karriere innen idretten. Alle spillere med internasjonal erfaring, som de nå ønsker å bygge på.
– I Kristiansand badmintonklubb har vi både unge og gamle spillere, fra nybegynnere og helt opp til toppnivå i norsk badminton. Vi er opptatt av å ivareta et bredt spekter av interesser, og å ha et godt tilbud til alle spillere, uansett ambisjoner og nivå. Og så er vi så heldige at vi har noen av de aller beste spillerne i Norge i klubben vår – og ikke mindre enn fire unge seniorer som nå går inn i den perioden hvor de kan satse fullt på badminton, sier han.
– Alle fire er ambisiøse spillere med store drømmer, som nå vil gi idretten 100 prosent. Som klubb ønsker vi selvfølgelig å gi dem muligheten til å følge den drømmen med en trygg base her lokalt. Det koster å satse internasjonalt, og med støtten fra LOS-fondet kan vi hjelpe dem med å holde egenbetalingen nede, og vi kan følge spillerene tett opp mot internasjonale turneringer, sier treneren.
– Badminton er en liten idrett i Norge. Kristiansand har den største klubben i landet, så det er ikke mange å spille mot på vårt nivå. Danmark har et stort miljø og flere av verdens beste spillere, men aller størst er idretten i Asia. Derfor må vi ut av landet for å utvikle oss, forklarer Julie Marie Abusdal.
Hun er vokst opp med foreldre i klubben og har spilt badminton så lenge hun kan huske.
– Mamma og pappa sier at jeg begynte med organisert trening da jeg var fire. Men jeg ble jo født inn i dette, da pappa fremdeles spilte profesjonelt, og det har vært helt naturlig at det var dette jeg skulle drive med. Jeg har vært innom både dans, håndball, turn og fotball, men det er badminton jeg elsker å holde på med, sier 19-åringen.
Julie, Jonas, Danila og Marie – vi i LOS heier på dere!

Alle jenter på banen!
Mens de unge spillerne i Kristiansand badmintonklubb knapt kan huske et liv uten idrett, har vår neste finalist et mål om å øke sportsinteressen hos jenter som aldri har drevet med organisert aktivitet.
– Med prosjektet «Alle jenter på banen!» ønsker vi å tilby ett års gratis medlemsskap i klubben for alle jenter som har lyst til å begynne med fotball. Derfor har vi opprettet kontakt med private og offentlige institusjoner og andre som driver frivillig arbeid i kommunen, i håp om også å inkludere jenter med innvandrerbakgrunn, som er veldig underrepresentert i organisert idrett. Vi har utdannet egne jentetrenere som skal lede aktivitetene, med fokus på glede, sosiale relasjoner og fysisk aktivitet i form av fotball, sier administrativ leder i Mandalskameratene, Inge Nilsen.
– Tiltaket er lavterskel og det er ingen krav til foreldredeltagelse. Det skal være helt gratis og klubben vil også hjelpe til med nødvendig utstyr for spillerene, forteller han.
Et fantastisk initiativ, synes vi i LOS, som vet at det langt ifra er første gang Mandalskameratene skaper idrettsglede for byens barn og unge. I hele sommer har de arrangert gratis aktiviteter i idrettsparken for alle som ønsker å være med. Helt uforpliktende, gratis og med fokus på inkludering. Vi digger det!

Hjelp til å hjelpe
Om vi beveger oss østover i fylket og tar en pause fra idretten, finner vi den tredje finalisten i Arendal. Her driver Gunn Bendiksen, sammen med et knippe gode medhjelpere, den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Aust Agder». Nå har hun søkt LOS-fondet om hjelp nettopp til å hjelpe.
– Vi trenger et lager, rett og slett. Det er det som haster mest. Vi må leie et lager med en fryseboks til maten vi skal dele ut. Nå fyller jeg garasjen og tømmer min egen fryser, og det er jo ikke så praktisk i lengden, sier Bendiksen.
I sju år har hun stått i bresjen for hjelpeorganisasjonen som driver Facebook-siden med samme navn, og som formidler matvarer, klær og utstyr til dem som trenger det mest.
– I vinter og vår har det vært mye. Vi ser det hver gang strømregningen kommer, at det er mange som trenger hjelp til å klare det de ellers ville klart. Det kan være familier som akutt har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon, enslige forsørgere og rusmisbrukere. Vi hjelper dem med alt fra matvarer i det daglige til å arrangere bursdager og konfirmasjoner. Nylig sendte vi en familie på hyttetur, som aldri før hadde vært på ferie. Mammaen gråt av glede da jeg ringte og fortalte at de skulle få låne en hytte, sier Gunn.
Hun understreker at alt selvfølgelig er helt anonymt og at ingen får vite hvem de hjelper.
– Det er viktig, for vi ser at det sitter langt inne for mange å spørre om det de trenger hjelp til. Samtidig har vi så mange som ønsker å bidra og som ikke vet det beste de kan gjøre. Det er rørende å se hvordan folk stiller opp for hverandre, sier hun.
Hver jul er det en rekke sørlandsfamilier som «adopterer» en annen familie, ved å handle inn alt de trenger av mat og gaver. I tillegg står det handlevogner klar til å fylles med tørrvarer i en rekke matvarebutikker, og Gunn og hennes hjelpere kjører varene rundt til dem som trenger hjelp for å få endene til å møtes. Nok verdig finalist som vi i LOS er stolte av å støtte, med andre ord!
