På Borhaug er korps kult

Mens mange musikkorps rundt om i landet sliter med tilveksten, bobler spillegleden over i den lille bygda Borhaug utenfor Farsund.

Korpset har 57 medlemmer i alderen 8 til 18 år, og er kanskje ett av de aller største i landet. Det er ganske unikt med tanke på at barneskolen i bygda teller 115 elever.

– Vi er gode på rekruttering. Hver onsdag etter skoletid, arrangerer dirigenten vår notekurs for alle 3. klassinger som har lyst til å begynne hos oss. Mange av dem har eldre søsken som spiller eller har spilt i korpset vårt. Endelig er det deres tur, og gjett om de gleder seg! Her på Borhaug er korps kult, sier korpsleder Sabrina Miranda Gabrielsen (23).

Borhaug musikkorps – som nylig rundet 50 år – har alltid vært høyt skattet av bygdas innbyggere. Korpset blåser liv i det tradisjonelle Listamarkedet om våren, de spiller i kirken på julaften og under Syng julen inn på Misjonshuset. På Kristi Himmelfartsdag har korpset sin egen konsert, og på 17. mai marsjerer korpsmusikantene selvsagt stolte gjennom Borhaugs gater. 

– Vi drar også på turer sammen. Snart reiser vi til Bournemouth i England hvor vi skal holde flere konserter og være med i konkurranser. Det er full fart hele tiden, forteller Gabrielsen.

Dårlig akustikk
Korpset øver to ettermiddager i uken i skolens festsal. Den er alt for liten for den store korpsgjengen, og akustikken her er heller ikke mye å skryte av. Instrumenter, stoler og notestativ må hentes frem og ryddes bort hver eneste gang. Sånt tar unødvendig mye tid.

– Vi må helt klart ha mer plass! Sammen med idrettslaget IKB har vi derfor overtatt en gammel telefonsentral og brannstasjon av Farsund kommune. Bygningen er i meget dårlig forfatning og må totalrenoveres før vi kan ta lokalene i bruk, forklarer Gabrielsen.

Dette er en stor og kostbar jobb som krever mer enn hva et korps og idrettslag kan klare å finansiere alene. Nå jobbes det dugnad i prosjektet, og hele bygda er i sving, inkludert lokale snekkere, rørleggere og elektrikere.  

Felles kulturhus
– Vi klarer mye på egenhånd, men materialer, nye vinduer og alt av inventar trengs det penger til, samt noe arbeidskraft. Nå krysser vi kornetter og tromboner for at vi vinner LOS Fondets Drømmefinale, sier Gabrielsen.

Det nye bygget vil romme øvelseslokaler, lager og møterom for musikkorpset, mens det lokale idrettslaget får garderober med dusj og eget lager. Her skal det virkelig yngle av unge korpsmusikanter og idrettsdeltakere, men resten av bygda er også hjertelig velkommen til å ta lokalene i bruk.

– Et felles kulturhus for hele Borhaug. Det er drømmen. Nå er den farlig nær, jubler Gabrielsen.

Fant du ikke det du lette etter?