- Ingen skal stå alene, ingen skal gå alene

Antall unge som sliter med selvbildet, spiseforstyrrelser, angst, ensomhet og depresjon er økende. Det ønsker City Changers å gjøre noe med.

City Changers tilbyr er et nytt og gratis samtaletilbud for barn og unge i Kristiansand som har det vanskelig. 

– Det er sunt å snakke med noen for å lufte tankene sine. Vi vet at det kan hjelpe å sortere ut problemer og ting, som det kanskje ikke er så lett å prate om med egne foreldre, familie eller venner, sier prosjektleder i City Changers, Audun Rensel.

Organisasjonen ble startet opp i fjor av gründer Else Marie Pettersen. Hun er utdannet sykepleier, men har jobbet med lederutvikling og coaching de siste 25 årene. I tillegg har hun i mange år brukt fritiden sin til å samtale med barn og ungdom som synes livet er utfordrende og tungt.

60 frivillige
Pettersen så at behovet for et slikt samtaletilbud var stort. Derfor kontaktet hun leger, psykologer, helsesøstre, sosionomer og pedagoger for å høre om noen hadde lyst til å bli med som frivillig i et prosjekt. Over 60 menn og kvinner med helsefaglig eller pedagogisk bakgrunn meldte seg. De ønsket alle å gi litt av sin egen fritid for å nå ut til ungdommen. Og dermed var City Changers en realitet.

– Ingen skal stå alene, ingen skal gå alene. Det er visjonen og mottoet vårt. Sender ungdommen en SMS med PRAT til 2474, så skal det være opprettet en direkte kontakt med en av våre samtalepartnere innen 24 timer, sier Rensel.

Han viser eksempler på noen tekstmeldinger som City Changers nylig har mottatt:

«Får så dårlig samvittighet når jeg spiser. Kan noen hjelpe meg med alle kravene til kroppen min? Jente 26 år»

«Føler mæ forvirra i hodet og lei mæ. Kan æ få snakke med noen i CC - snart? Føler mæ utafor fotballaget. Gutt 12 år»

– Noen ønsker kun å prate. Men dersom ungdommen sliter med alvorlige ting som de ikke helt vet hvordan de skal håndtere, er det vår jobb å lose de videre inn i det offentlige hjelpeapparatet, forteller Rensel.

Vil nå ut til flere
Han påpeker at City Changers skal være en livssynsnøytral organisasjon og et lavterskeltilbud, hvor det skal føles trygt og enkelt å ta kontakt. Alle samtalepartnere må ha godkjent politiattest og skrive under på en etikk- og taushetserklæring.

– Siden mars har vi hatt mer enn 1000 samtaler og møter med ungdom. Det er en bekreftelse på at det er behov for oss. Ungdommen gir til stadighet uttrykk for at det er bra at vi er her, sier Rensel.

City Changers driftes utelukkende av sponsormidler fra næringslivet og privatpersoner. Organisasjonen har nå behov for mer midler til markedsføring av samtaletilbudet sitt.

– Vi må vise at vi finnes, at vi er her for ungdommen og at vi har tid til en prat. Vinner vi LOS Fondets drømmefinale vil vi kunne nå ut til flere tusen ungdommer som trenger noen å snakke med. Vi drømmer om å utvide til andre byer og bli en nasjonal organisasjon. Tenk så spennende det hadde vært, sier Rensel.

Fant du ikke det du lette etter?