Aktiv uten kjøpepress

Denne vinteren trenger du verken bekymre deg for trange skøyter eller manglende skiutstyr. Du kan nemlig låne det du trenger helt gratis hos Skattkammeret Arendal. At de vant 50 000 kroner under LOS Fondets drømmefinale i 2019 gjør det mulig å kjøpe inn enda mer utstyr.

- Det er gratis å bruke naturen, men så stopper det gjerne opp fordi man ikke har det utstyret som trengs. Men vi har mye nytt og flott utstyr som folk kan låne av oss, forteller prosjektleder Anne Marit Haslund i Skattkammeret Arendal.

Skattkammeret Arendal, som er Kirkens Bymisjons egen utlånssentral, låner ut sports- og fritidsutstyr til barn og unge helt gratis. Nå vil prosjektlederen ha flere ut i skog og mark, uten at det trenger å ligge nytt utstyr under juletreet.

- Det er så tullete at folk skal bruke en haug av penger på å kjøpe nytt utstyr som barna kanskje bare får brukt noen få ganger før de vokser ut av det. Det er ikke bra, verken for lommeboka eller miljøet, sier hun.

- Mange unge forteller at de synes det er kult å låne av oss. Både fordi utstyret er nytt og bra, og fordi de har et miljøfokus som gjør at de synes det er fornuftig og riktig å låne i stedet for å kjøpe nytt.

Viktig støtte fra LOS Fondet 
Etter oppstarten for et lite år siden har Skattkammeret Arendal allerede skaffet seg et raust utstyrslager. Men etter at de stakk av med tredjeplassen i LOS Fondets drømmefinale 2019 og vant en pengepremie på 50 000 kroner, skal snart enda flere av de 10 000 som er barn og unge i arendalsområdet få gleden av å låne utstyr av dem. 

Mesteparten av pengepremien fra LOS Fondet går til bursdagsutstyr.

- Skolene i området har hjulpet oss med å definere hvor behovet er størst, og mange trakk fram utfordringer rundt det å arrangere bursdager. Nå holder vi på å sette sammen pakker med alt utstyret som trengs for å kunne arrangere utebursdager.

Dermed blir det snart mulig å låne komplette utstyrspakker med blant annet lavvo, grillutstyr, baller, uteleker, kopper og asjetter, slik at foreldre enkelt kan arrangere utebursdager uten andre utgifter enn til maten.

Glad for at folk vil låne
I følge Statistisk Sentralbyrå har 11 prosent av enslige forsørgere i Norge det som myndighetene definerer som lavinntekt, selv om de er i jobb. 64 prosent av dem med lav inntekt, står utenfor arbeidslivet. Prosjektlederen i Skattkammeret Arendal sier at hun antar at en del av dem som låner utstyr tilhører denne kategorien, men at dette ikke er fokus hos dem. Heller tvert i mot.

- Det skal ikke være stigmatiserende å låne utstyr, og vi spør aldri hvorfor noen kommer.

De får heller et takk og et klapp på skuldra.

- Vi kommer til å se mer lån og mindre kjøp framover, for vi er nødt til å ta miljøet på større alvor. Sånn sett er vi glade for alle som bidrar til det. Men det viktigste for oss i Skattkammeret er at vi kan gi flere muligheten til å være med på aktiviteter i naturen, avslutter Haslund.

skattkammer_utstyr.jpg

Foto: Skattkammeret Arendal er fylt til randen av moderne og flott utstyr som barn og unge kan låne helt gratis. Kronprins Haakon besøkte dem under Frivillighetens dag 5. desember, og lot seg begeistre. Foto: Irene Hegge Guttormsen, Agderposten

Tekst: Kari Byklum, Astory 

Fant du ikke det du lette etter?