LOS-støtte til sommeraktiviteter

Advokatskole i London, aktivitetsdager i Mandal og basketkamper i Danmark. Heldige oss, som får hjelpe unge sørlendinger med å oppnå drømmene sine! Denne våren har LOS-fondet delt ut totalt 352.000 kroner til barn og unge på Sørlandet, med spennende prosjekter og talenter som de ønsker å videreutvikle.

Akkurat som 15 år gamle Maeve. Hennes drøm er rett og slett skikkelig ambisiøs, og jammen ser det ut som om hun er på helt riktig spor.

Maeve Ohanna Vetvik er elev i niende klasse ved Arendal International School. Her jobber hun hardt med skolearbeidet, og har som mål å studere jus ved enten Harvard eller Oxford.

– Drømmen min er å bli advokat og å kjempe for menneskerettigheter. Helt siden jeg var liten har jeg vært opptatt av å hjelpe andre mennesker, skrev hun i sin søknad til LOS-fondet, hvor hun ba om hjelp til å realisere en unik mulighet allerede i sommer.

Sommerkurs i retten

– Jeg har fått en utrolig sjanse til å reise til London i sommerferien for å delta på noe som heter INVESTIN, «The young lawyer summer experience». Det er en sommerskole for ungdom i alderen 15-18 år, med ekstremt dyktige lærere. På sommerskolen vil de gi oss en innføring i hvordan man prosederer en menneskerettighetssak i Londons høyesterett, representerer klienter, kryssavhører vitner og undersøker rettsmedisinske bevis, bare for å nevne noe. I tillegg får vi veiledning i offentlig tale, vi blir kjent med selskapsrett og får lære om hvordan man representerer en nasjon i en internasjonal traktatforhandling. Et utrolig lærerikt opplegg som jeg virkelig tror kan hjelpe meg å gå i riktig retning for å utvikle meg som advokat, forteller 15-åringen.

LOS-juryen gir henne selvfølgelig medhold, og støtter med glede Maeve med de 25.000 kronene hun trenger for å melde seg på sommerskolen. Vi er imponert over hvor hardt hun jobber for å realisere drømmen sin, og gleder oss skikkelig til å følge henne videre.

Aktiviteter i ferien

En stor opplevelse i sommerferien skal det også bli i Mandal, takket være fotballklubben Mandalskameratene. Hver mandag til fredag i juli måned blir det gratis aktiviteter i byens idrettspark for alle barn og unge som ønsker å være med.

– Støtten fra LOS-fondet er helt fantastisk. Med deres hjelp kan vi skape en ferieopplevelse som alle kan være med på, og som ikke koster penger, sier administrativ leder i FK Mandalskameratene, Inge Nilsen.

– Bare i Lindesnes kommune bor det om lag 600 barn som lever i familier med vedvarende lav inntekt, og vi vet at det er mange som ikke har råd til å være med på sommeraktiviteter, eller av andre grunner ikke har tilbud i ferien. For å sikre oss at tilbudet når ut til dem som trenger det mest, har vi opprettet kontakt med Barnas stasjon, Blå Kors, Frelsesarmeen, frivillighetssentralen, skoler, barnevern og Nav. Men aktivitetene er for absolutt alle barn og unge, understreker Nilsen.

Derfor legger arrangørene også vekt på å tilpasse aktivitetene slik at barn med funksjonsnedsettelser eller andre utfordringer også kan delta. Programmet blir variert, og vil spenne fra lek og hoppeslott til dans og turn, ballspill, friidrett, air track, zip line og stram line. Aktivitetene er tilrettelagt for barn i alderen fem til 15 år, men det er ingen aldersgrense.

– Dette blir gøy, og et tilbud for alle. I tillegg til hele juli måned, vil vi gjøre det samme i høstferien, sier Nilsen.

LOS heier veldig, og bidrar mer enn gjerne med de omsøkte 25.000 kronene.

Pirates til Danmark

Andre som fortjener et skikkelig heiarop, er Kristiansand Pirates. Visste du at det er den basketklubben i hele Norge som vokser mest? I tillegg går guttelaget U17 med store planer om å bli best i landet i løpet av et par år!

– Laget er stabilt og har mange gode spillere, men dessverre er det langt mellom lagene som kan gi dem særlig motstand. Vi har tidligere søkt Norges Basketballforbund om å få delta i seriespill både i øst og vest, uten hell. Derfor har vi nå meldt oss til seriespill i Danmark, for å få spille på et høyt nok nivå. Det betyr fire turer til Danmark per semester, og store utgifter som gjør det vanskelig for alle spillerne å være med. Over 65 prosent av medlemmene våre har flerkulturell bakgrunn. Disse ungdommene sitter ikke alltid på de samme mulighetene som andre, sier trener Vuk Molanovic, som jubler over støtte på hele 40.000 kroner.

– Støtten fra LOS-fondet gjør det mulig for oss å gi ungdommene våre et fullverdig tilbud, viktige erfaringer og opplevelser innenfor basket. Pengene bruker vi til å delta i seriespill i Danmark sesongen 22-23, sier treneren, som roser laget for god og inkluderende kultur.

– Alle legger ned mye innsats og fortjener virkelig den muligheten for utvikling som pengene fra LOS-fondet gir oss, sier Milanovic.

image
Maeve Ohanna Vetvik
image
Sommeraktiviteter i regi av BUA Mandal
image
Kristiansand Pirates