Cello-talent får reise til England

Han skulle egentlig ta gitartimer, men skjebnen ville noe annet. I dag er Mathias Schwaiger Pearson fra Kristiansand et av Sørlandets fremste, unge cello-talenter med klare fremtidsplaner: Å bli proff!

– Jeg satte meg et mål da jeg bestemte meg for å satse for fullt på cello. Jeg skulle klare å spille Elgars cellokonsert, den er utrolig vanskelig og krevende. I disse dager er jeg i ferd med å nå dette målet. Det er nesten så jeg må klype meg litt i armen, sier Mathias.

Oxford Cello School
Mathias fikk nylig 10 000 kroner i støtte av LOS Fondet. Pengene skal han bruke på et intensivt ellevedagers kurs for cellister i regi av Oxford Cello School til sommeren. Her vurderes man på en skala fra en til åtte for å finne ut av hvilket nivå man hører innunder. Etter at Mathias sendte inn en søknad hvor han skrev og fortalte om sine cello-ferdigheter, ble han anbefalt nivå åtte av skolen.

Musikals familie
At unggutten er musikalsk, er kanskje ikke så rart. Moren hans er sanglærer og utdannet musikkpedagog, mens faren er utdannet organist fra England. Storesøster spiller trombone, også hun satser på å leve av musikken, mens lillebror spiller fiolin.
– Jeg får ofte spørsmål om vi har et eget husorkester, men det må jeg svare nei til, ler Mathias.

Han var åtte år gammel da han begynte å spille cello. Egentlig var det gitar han interesserte seg mest for, men så viste det seg at gitarkurset i regi av Kulturskolen i Kristiansand var smekkfullt. På cellokurset derimot, hadde de ledige plasser.
– Øving var ikke akkurat det gøyeste i verden da jeg var liten. Det ble mest kosespilling. Men i 7. klasse løsnet det liksom, og det begynte å bli skikkelig gøy, sier Mathias.

Gode tilbakemeldinger
Han fikk prøvespille for Kildens lørdagsskole og kvalifiserte seg med glans. Av konsertmester i Kristiansand symfoniorkester (KSO), Adam Grüchot, fikk han høre at han var talentfull. Det samme mente læreren hans ved Lørdagsskolen, Maja Birkeland. De gode tilbakemeldingene motiverte ham til å stå på videre.
– Nå øver jeg minst en time hver dag. Jeg går på musikklinja på Vågsbygd videregående, så også her blir det mye musikk, i tillegg til samspill og cellotimer med Jonathan den Herder og Leonardo Sesenna fra KSO. Det lille jeg har av fritid, passer jeg på å sette av til venner. Og så spiller jeg bordtennis for Randesund idrettslag når muligheten byr seg, forteller Mathias.

Gleder seg
Han har rukket mye i musikerkarrieren sin så langt. Mathias har blant annet vært solist i Agder Symfoniorkester. Han er en del av Universitetet i Agders talentutviklingsprogram Unge musikere, og i fjor vinter var han finalist i konkurransen Ung klassisk talent i Arendal.
– Jeg har vært med på så mye gøy. Det største er nok konsertene med Norsk ungdoms symfoniorkester i konserthusene i Stavanger, Stjørdal og Kristiansand, med proffe dirigenter og solister, sier Mathias. Nå gleder han seg til sommerens tur til England.
– Jeg har aldri spilt cello i et annet land enn Norge før, så dette blir stort. Nå får jeg endelig sjansen til å møte unge cellister fra hele verden som vil satse sånn som meg, og som drømmer om å kunne leve av å spille i et orkester. Jeg gleder meg veldig og takker for støtten fra LOS Fondet for denne fantastiske sjansen, smiler Mathias.

Fant du ikke det du lette etter?