Til Lego-finale med støtte fra LOS-fondet

Da jentene fra Iveland skole fant opp et stativ til sparkesykler som ligger og slenger, gikk de helt til topps i First Lego League. Denne uka drar hele klassen til Ålesund når jentelaget skal representere Norge i den skandinaviske finalen.

image
En av øvelsene åttendeklassingene fra Iveland skal konkurrere i er robotkjøring. Fra venstre: Thea Katrine Olsen, Trine Rosenberg, Aurela Musilu, Ella Sofie Mykjåland, Jocseline Aref Mustafa, Irlin Johanna Katerås, Eline Ståhl, Emma Flathen Fjermeros og Jaqueline Aref Mustafa.

– Se nå! Jeg tror kanskje det går? Åneeei, den stopper. Da prøver vi igjen!

Irlin Johanne Katerås holder nesten pusten mens roboten Spike kjører i ring på bordet foran henne. Banen den skal gjennom er komplisert og full av utfordringer. Og ikke bare har Irlin og klassekameratene programmert hver eneste av robotens bevegelser, de har også bygget den selv – fra scratch.

Helt til topps

Sånn er det å være med i First Lego League (FLL), kunnskaps- og teknologikonkurransen som hvert år samler skoleelever verden over rundt Lego-klossene og datamaskinene, med målsetning om å inspirere barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

For Iveland skole er årets konkurranse den første, men sannsynligvis ikke den siste. Jentelaget fra 8. trinn vant nemlig den regionale turneringen i Grimstad, hvor de konkurrerte mot lag fra hele Agder, og kvalifiserte seg til den skandinaviske finalen som finner sted i Ålesund 12. mars. Her skal de til pers mot nærmere femti andre lag fra Norge, Danmark, Sverige, Færøyene og Island.

– Det blir utrolig spennende. Vi synes jo at vi fikk det bra til, men var veldig overrasket da vi kom til finalen i den regionale turneringen, og ikke minst da vi vant. Vi tok faktisk førsteplassen i mange klasser, og fikk flest poeng sammenlagt. Nå gleder vi oss veldig til å konkurrere igjen, men har ingen forventninger om å vinne den skandinaviske finalen, sier Eline Ståhl.

Får støtte fra LOS-fondet

- Vi er veldig imponert over hva disse jentene har fått til - og er glade for å støtte dem slik at de får reist til finalen i Ålesund sammen med resten av klassen på Iveland skole, sier Margit Unander som er administrerende direktør i LOS.

Hun forteller videre at kraftbransjen har stort behov for ansatte innen teknologi- og realfag framover, fagområder som tradisjonelt har lav kvinneandel.

- Vi synes derfor det er ekstra moro at det er et rent jentelag som har gått til topps her på Agder. Vi heier på jentene - og håper de også vinner finalen i Ålesund, sier Unander.

Bygger fellesskap

De har på en måte allerede vunnet. For takket være innsatsen til de ni jentene på klasselaget Iveland 8a, og sponsorstøtte fra blant annet LOS-fondet, som årlig deler ut over en million kroner til barn og unge på Sørlandet, får hele klassen en opplevelse for livet når de legger ut på busstur til FLL i Ålesund. Turen går via Oslo, med innlagt besøk på både Teknisk Museum og Stortinget, og på konkurransedagen skal hele klassen være med på å heie laget frem. Selvfølgelig iført T-skjorter med påskriften «Heia Iveland».

– Da vi først fikk muligheten til å være med på dette, var det viktig for oss at hele åttendeklasse ble inkludert, og ikke bare jentene på laget. Derfor er vi veldig takknemlige for støtten fra LOS-fondet, som lar oss gjøre dette til en opplevelse for hele trinnet. Slike fellesprosjekter bygger samhold, ikke bare på skolen, men også i bygda for øvrig. Hele Iveland har støttet opp om laget, og det spørs om ikke det blir flere runder med First Lego League etter dette, sier kontaktlærer Lillian Loka.

Realfag og rapporter

Hun forteller om en svært motivert jentegjeng som har tilbrakt lange dager på skolen i forkant av finalen i Ålesund. De har blitt racere både på legobygging og programmering, drodlet ideer og gjort undersøkelser, forberedt presentasjoner og skrevet rapporter hvor hele prosessen er nøye beskrevet.

– De har lært mye, og fått være med på masse. Blant annet er vi blitt invitert på besøk til Universitetet i Agder og flere næringslivsaktører i regionen. Elevene er intervjuet både på tv og i avis, og de har fått trening i å presentere ideer og sette kunnskap ut i praksis. Jeg tror mange har fått øynene opp for hvilke spennende muligheter som finnes etter grunnskolen, og ikke minst sett at det de lærer på skolen faktisk kan brukes til mye forskjellig, sier Loka.

– For eksempel trodde jeg aldri jeg skulle trenge algebra. Det gjør man når man skal programmere, sier Aurela Musliu.

Trafikksikker problemløsing

I tillegg til å lage, og programmere, en Lego-robot som skal konkurrere i robotkjøring, har hvert av lagene hatt i oppgave å skape et innovativt produkt. Årets tema var transport, og jentene fra Iveland tok utgangspunkt i en lokal problemstilling.

– Veldig mange elever på Iveland tar buss til og fra skolen, og spesielt på mellomtrinnet er det mange som har med seg sparkesykler til skolen. De bruker dem i skolegården i friminuttene, forteller Aurela.

– Ombord på bussen blir syklene liggende og slenge. De er skikkelig i veien, og dersom noe skulle skje, kan vi jo rett og slett skade oss på dem. Løse gjenstander er trafikkfarlig, og det tenkte vi at vi kunne gjøre noe med. Derfor har vi laget en prototype på et sparkesykkelstativ i tre, hvor man kan låse syklene fast inne i bussen, sier 13-åringen.

Nominert til innovasjonspris

Den ideen likte juryen i FLL så godt, at jentene allerede før finalen i Ålesund er kåret til en av de ti beste ideene i hele Skandinavia. Nå er de nominert til den globale innovasjonsprisen, som deles ut i USA hvert år.

– Det er mange nominerte, og ikke alle får en plass i den avgjørende finalen, så det gjenstår jo å se. Men det er supergøy å ha bli lagt så merke til. Jeg synes jentene har vært utrolig flinke, jobba hardt og virkelig stått på. Og det gøyeste er at de sier at de gjerne vil være med igjen, selv om det har blitt mye jobbing også utenfor skoletid, sier Lillian Loka.

image
Som del av First Lego League har 13-åringene funnet en innovativ løsning på problemet med løse sparkesykler på skolebussen. Dette stativet imponerte både buss-selskapet og FLL-juryen.