Vinner av drømmefinalen 2019

Jonas Carlsson gikk helt til topps i LOS Fondets drømmefinale 2019. Premien på 150 000 kroner kan gjøre det enklere for kristiansandsgutten å oppnå drømmen om å bli profesjonell skater.

- Pengepremien betyr enormt mye. Den gir meg muligheten til å trene og konkurrere mer i utlandet og det er jeg helt nødt til dersom jeg skal oppnå drømmen om å bli profesjonell skater, sier 16-åringen Jonas Carlsson fra Andøya i Kristiansand.

Som 3 x junior norgesmester og den yngste utøveren på det norske skatelandslaget, er han vant til å være i fokus, men han ble overrasket da han ble ropt opp som vinner av LOS Fondets drømmefinale i Dyreparken.

- De sa jeg hadde fått nesten 50 prosent av stemmene, men det første jeg tenkte var «wow, nå kan jeg reise mer ut i verden for å skate».

Les mer om utdelingen her.

En begeistret fireåring


Skateeventyret startet da Jonas var fire år gammel og ble begeistret for et lite skateboard i en lekebutikk. Mamma Unn Carlsson forsøkte å avlede han, men det endte med at en venninne av Jonas mormor kjøpte skateboardet til ham.

- Jonas ble veldig glad i brettet og suste opp og ned i oppkjørselen her hjemme hele tiden, minnes hun.

- Tenk hvis ikke hun hadde kjøpt det lekebrettet til meg! skyter Jonas inn.

To år senere var tiden med lekebrett over. Andreklassingen var litt urolig på skolen og inngikk en avtale med sin mor; dersom han klarte å sitte stille i timene i to måneder så skulle han få et nytt brett. Det klarte han.

Godt samhold blant skatere


Så, da han gikk i tredjeklasse, ble han invitert i bursdag i Vision Skatepark på Lund, og da var det ingen vei tilbake. Først kjøpte han dagsbilletter, så klippekort og deretter årskort. Siden da har han vært i skatehallen fire-fem ganger i uka.

- Jeg har skatet mye sammen med de som har vært litt eldre enn meg, og man får et skikkelig kick når man endelig mestrer ting man har øvd på lenge, sier Jonas som vant NM for junior første gang som 12-åring.

Jonas forteller om godt samhold og gode venner i skatemiljøet; det handler om å gjøre hverandre gode. Det hender også at skatekompisene filmer hverandre, og for tre år siden sendte han inn en av filmene til en Instagram-konkurranse. Den vant han, og dermed ble han invitert til Berlin i forbindelse med at den verdenskjente skateren Ishod Wair skulle lansere en helt ny skateskotype.

- Vi var mange skatere der nede, og mens jeg skatet kom det bort en teammanager fra NIKE og lurte på om de kunne sponse meg med utstyr. Det passet perfekt, og nå har jeg en utstyrsavtale med dem, forteller Jonas.

Takker mamma


16-åringen, som går i andre klasse på KKG, forteller at det ikke hadde vært mulig å være så dedikert til skatingen uten mamma Unn. Ingen aner hvor mange mil hun har kjørt Jonas og kompisene rundt på skatetreninger og konkurranser i hele landet. Eller hvor mange turer hun har vært med på – i Europa og USA, slik at sønnen skal få drive med lidenskapen sin.

Hun og andre foreldre i skatemiljøet i Kristiansand dannet også en egen skateklubb, som nå er medlem av Idrettsforbundet. I 2020 er skating tatt med i OL-programmet for første gang, og Jonas første premiepenger kommer til å bli brukt til å reise til en kvalifiseringskonkurranse i Rio de Janeiro i Brasil i november.

- Det spørs om noen europeiske skatere blir kvalifisert til OL i Tokyo neste år, men det er uansett god trening.

OL i Paris i 2024 er et litt mer realistisk mål, men det virkelige målet for Jonas er å bli profesjonell skater. Han håper å kunne leve av lidenskapen og få navnet sitt på brettet.

- Ja, det store i skateverdenen er å bli så kjent at man får navnet sitt på et brett.

Men den veien er lang og bratt, og krever mye trening.

- Pengene fra LOS Fondet gir meg nye muligheter til å reise for å trene med de beste. Så er det samtidig opp til meg hvor god jeg blir. Noe sier jeg har talent for skating, og det kan hende. Men jeg er dedikert. Det er det viktigste, sier Jonas Carlsson.

image
Tekst/foto: Astory, Kari Byklum. Toppbilde: Christian Wullf