Ny nettleiemodell utsettes

Ny nettleiemodell var planlagt innført fra 1. januar 2022. Etter at det 17. desember kom fram at regjeringen ønsket å utsette denne nye måten å beregne nettleie på, er det nå klart at de største netteierne utsetter nettleiemodellen. Informasjonen på denne nettsiden handler om ny nettleiemodell - og vi kommer tilbake med mer og oppdatert informasjon når vi vet mer når og om denne nye nettleiemodellen innføres.

Myndighetene har bestemt at nettleien skal beregnes på en ny måte fra 1. januar 2022. Nettleien er prisen du betaler for å få fraktet strømmen fra kraftverkene og hjem til deg. Den nye modellen gjør det lønnsomt å fordele strømforbruket ditt jevnere over hele døgnet.

Visste du dette om strømregningen din?

Over en tredjedel av strømregningen du betaler, er skatter og avgifter til staten. Strømmen utgjør rundt 40 prosent, mens nettleien – prisen du betaler for å få fraktet strømmen hjem til deg- utgjør rundt en fjerdedel av regningen.

Fra 1. januar 2022 kan du spare penger ved å jevne ut strømforbruket ditt. Denne filmen gir en god forklaring.

Slik blir din nye nettleie-regning

Vi loser deg gjennom den nye nettleie-modellen slik at du kan tilpasse deg og spare penger.

Vi gjør oppmerksom på at satser og trinn kan varierer noe fra nettselskap til nettselskap. Sjekk nettsiden til din lokale nettleverandør for å se satsene og prisene som gjelder for deg. Usikker på hvilket nettselskap du tilhører? Da kan det være smart å ta en kikk på din siste faktura.

Fra 2022 vil nettleien forprivatkunder bestå av to deler: et kapasitetsledd og et energiledd.

Kapasitetsledd
Bestemmes av det høyeste strømforbruket du hadde i løpet av en time sist måned. Jo høyere maksforbruk, jo høyere månedssats. Se for deg en trapp der det er rimeligst å bli stående på et av de nederste trinnene.

Energiledd
Bestemmes av hvor mye strøm du bruker - og når på døgnet du bruker den. Du betaler en fast sum per kilowattime for frakten av strøm hjem til deg. Satsen for levering mellom kl. 22.00 om kvelden og 06.00 om morgenen er litt lavere enn dagsatsen. Det er med andre ord lønnsomt å skyve noe av strømforbruket til etter mørkets frambrudd. Men husk at du må være våken og til stede når du bruker elektriske apparater.

Hvis du har elbil:
Sett bilen på lading etter kl 22.00 om kvelden. Forutsetningen er at du har godkjent hjemmelader montert av fagfolk.

Klesvasken:
Legg klesvasken til kvelden etter kl 22.00. Husk at du må være våken og til stede når du bruker vaskemaskin og tørketrommel.


Dusjing:
Ta dusjen før du legger seg om kvelden istedenfor på morgenen. Da varmer varmtvannsberederen din opp nytt vann om natten.

Oppvarming:
Du kan redusere innetemperaturen noe om ettermiddagen når hele familien kommer hjem og lager middag, dusjer etter trening, bruker hårføner og skrur på alle lys, datamaskiner og TV-er.

Unngå strømtoppene
Bruk strømkrevende apparater etter hverandre, og ikke alle på én gang. For eksempel bør du unngå å ha komfyr, vaskemaskin og tørketrommel på samtidig.

Følg med på forbruket ditt i LOS-appen

Ta kontroll med LOS-appen

Nøkkelen til smartere bruk av strøm er å vite når og hvordan man bruker strømmen, slik at den kan fordeles jevnere gjennom døgnet. Vi i LOS jobber med å gjøre det enda enklere for deg å følge med på maksforbruket, slik at du kan kutte «toppene» og spare penger. Du kan allerede nå sjekke din høyeste forbrukstime forrige måned i LOS-appen.

LOS live er en brikke med tilhørende tjenester som vil gi deg innsikt i strømforbruket ditt i sanntid. Brikken monterer du enkelt til strømmåleren din. Den registrerer og lagrer all informasjon om strømforbruket ditt og du kan følge det i LOS-appen på telefonen time for time.