60.000 til sjøspeiderne

Sjøspeiderne på Flekkerøy går en trygg tid i møte med støtte fra LOS-fondet. Pengegaven på 60.000 kroner skal de bruke på sikkerhetsutstyr ombord.

image
Linus (f.v.) og Lars Nilsen og Peder Tonheim er alle åtte år og småspeidere. De gleder seg til turer med den nye seilbåten «Lambo» når ny redningsflåte er på plass. Den kan sjøspeidergruppa kjøpe med pengegaven fra LOS-fondet.

– Dette er veldig kjærkomment. Nå kan vi investere i det vi trenger for trygt å kunne sende ungdommen vår ut på lengre turer alene, sier Bård Austefjord.

Han er leder for Flekkerøy BK Sjø, som nylig kunne ta imot hele 60.000 kroner fra LOS. LOS-fondet deler hvert år ut mer enn én million kroner til aktiviteter for barn og unge på Sørlandet, og i årets første tildeling gikk den største potten til de om lag 150 sjøspeiderne fra Flekkerøy.

– Pengene kommer godt med. Nå kan vi gå til anskaffelse av redningsflåte til den nyeste seilbåten vår, sikre nødvendig sertifisering og kjøpe inn sikkerhetsutstyr som gjør at vi kan navigere i tåke. Vi seiler lange turer både langs norskekysten og over til Danmark, så dette er utstyr vi trenger å få på plass. Vi er veldig takknemlige for støtten fra LOS, og synes selv de har valgt seg ut et godt formål, sier Bård Austefjord.

Mestring og samarbeid

– Noe som er veldig fint med speiding, er at det passer for absolutt alle. Det er ikke fokus på prestasjoner og vi konkurrerer ikke, men jobber med felles mestring som målsetning. Ombord i en seilbåt må alle samarbeide om man skal komme seg fremover. I sjøspeideren er lagfølelsen stor, sier småspeiderleder Bjarte Tonheim.

– Her bygger vi selvtillit gjennom mestringsfølelse, supplerer Karsten Nilsen, også han leder for de minste speiderne.

Tre av dem er Peder Tonheim og Linus og Lars Nilsen. De er alle åtte år og har vært speidere siden i høst, da de begynte i tredje klasse.

– Vi er på speideren hver torsdag. Da er vi er mye ute i båt, og det er kanskje det gøyeste. Vi seiler sånne små joller, hvor vi er to eller tre sammen i hver båt, forteller Lars.

– Også spikker vi, sier Linus.

– Og leker, minner Peder om.

– Om vinteren gjør vi typiske speideraktiviteter, som å gå tur, brenne bål, øve på førstehjelp og knuter. Og fra påske til oktober er vi mest mulig ute i båt, forteller speiderlederne.

Fem store seilbåter

Mens de yngste holder seg i VG-joller, lærer de eldre speiderne å bli habile skippere ombord på større fartøy. På Flekkerøy har sjøspeiderne ikke mindre enn tre Moxy 77, en Willing på 31 fot og 44 fot store «Lybsken», som brukes til de lengste turene.

Alle båtene ligger til kai ved sjøspeidernes fantastiske eiendom ved Kårholmen, med 70 meter strandlinje og selvbygget brygge.

– Sjøspeiding er ikke like stort som alminnelig speiding på landsbasis, men er til gjengjeld de mest veldrevne gruppene med best utvikling i Norges Speiderforbund. Her på Flekkerøy er om lag 150 barn og unge mellom åtte og 20 år speidere, og alle får plass. Bare sist høst hadde vi vel nærmere 50 småspeidere, forteller Austefjord.

Speiding til sjøs krever imidlertid mer ressurser enn annen speiding. Både av kostbart utstyr, mye vedlikehold og et stort apparat ledere. Et sted mellom 20 og 30 voksne legger i dag ned stor innsats i den lokale sjøspeidergruppa, og det rekrutteres stadig nye ledere blant de eldste ungdommene.

Blir habile skippere

To av speiderne med lengst erfaring er Peder Stokkeland (20) og Martin Austefjord (17). De er begge rovere, som er arbeidsgrenen for de eldste speiderne, fra videregående skole og oppover.

– I dag kan man begynne i sjøspeideren som tredjeklassing. Da vi var små måtte vi vente til fjerde klasse, og vi har vært med siden den gang, forteller Peder.

– Speideren er det utvilsomt beste fritidstilbudet på øya, om ikke man er veldig glad i å løpe etter en ball, sier Martin.

Live Nilsen (13) og Amalie Drangsholt (14) er vandrere, og synes de får mye igjen for å være med i speideren.

– Vi har det veldig gøy. Ikke minst er vi masse ute i båt, og det er jo en fordel å kunne mye om båt når man bor på en øy slik som vi gjør, mener Amalie.

– Vi får i det hele tatt mye kunnskap som det er nyttig å ha med seg også når vi gjør helt andre ting. Sånn som førstehjelp, og det å kunne finne fram på fremmede steder, sier Live.

Speiderne i ungdomsskolealder får dessuten tilbud om å gå opp til båtførerprøven og blir kurset i å bruke VHF-radio. Sjøspeideren legger også til rette for at de eldste ungdommene kan få tatt kystskippersertifikatet.

– Vi tilrettelegger for kursing og lærer dem det praktiske, sørger for at de får fartstid ombord og bygger opp kompetanse rundt standardkravene til skippere. Det blir noen gode båtførere av denne gjengen etterhvert, sier Austefjord.

image
Gruppeleder i Flekkerøy BK Sjø, Bård Austefjord (i midten), vandrerne Live Nilsen og Amalie Drangsholt og roverne Peder Stokkeland og Martin Austefjord jubler over tildelingen fra LOS-fondet. Her foran seilbåten «Lybsken» ved speiderhuset på Kårholmen.
image
Linus (f.v.) og Lars Nilsen og Peder Tonheim er alle åtte år og småspeidere. De gleder seg til turer med den nye seilbåten «Lambo» når ny redningsflåte er på plass. Den kan sjøspeidergruppa kjøpe med pengegaven fra LOS-fondet. Bjarte Tonheim og Karsten Nilsen er guttenes fedre og ledere for de minste speiderne.
image
Nylig dro den eldste speidergruppa, roverne, alene til Bømlo for å hente hjem en ny seilbåt. Med nytt sikkerhetsutstyr ombord blir det trygt å sende ungdommen på lengre turer. Foto: Privat