Parautøver vant drømmefinalen 2020

Friidrettsutøveren Nikkolaj Gulbrandsen fra Kristiansand nådde helt til topps i LOS-fondets drømmefinale. Premien på 150 000 kroner kommer godt med på veien mot Paralympics i Paris 2024.

image

- Jeg ser ikke på begrensningene, men tenker heller at alt er mulig så lenge jeg har ambisjoner og den riktige innstillingen, sier Nikkolaj Gulbrandsen.

LOS-fondet deler årlig ut én million kroner til barn og unge på Sørlandet. Fire ganger i året gjennomføres kåringer hvor lag, foreninger og enkeltpersoner under 18 år får støtte til å satse på drømmene sine. I år var det 16 år gamle Nikkolaj som gikk helt til topps.

Partneransvarlig i LOS, Kirsten Martinsen, overrekker blomster og en gavesjekk på 150 000 kroner under en treningsøkt på Kristiansand stadion, og sier at Nikkolaj er en verdig vinner.

- Han viser at idretten er for alle og at det er mulig å nå målene sine hvis en vil nok.

Kollega og markedssjef i LOS, Tone Tversland, sier at de har latt seg imponere over 16-åringen, og at hans innstilling og væremåte har gjort han til et forbilde for mange.

- Det er rørende å høre historien hans og fantastisk hva han har oppnådd på kort tid.

image
Fra venstre; Kirsten Martinsen og Tone Tversland, LOS, vinner Nikkolaj Gulbrandsen og trener Andreas Eknes-Hordnes

Rask framgang

Kort tid er et av stikkordene, for Nikkolaj har bare drevet aktivt med friidrett i 2 ½ år, og det var først for et drøyt år siden at han for alvor bestemte seg for å satse på idretten sin. Målet ble raskt å kvalifisere seg til Paralympics i Paris 2024. Ifølge trener Andreas Eknes-Hordnes er veien dit fortsatt lang, men han har troa på eleven sin.

- Første gangen jeg møtte Nikkolaj så sto han i lengdegropen og hadde hoppet rett over to meter. I dag, snaue to år senere, er persen hans på 4,66 og det er bare 14 centimeter bak EM-kravet.

Han beskriver fremgangen som imponerende.

- Nikkolaj har blitt veldig god på kort tid og satser for fullt på lengdehopp og 100-meter. Han har en enorm motivasjon og treningsglede som gjør at han kan nå langt.

image

En tøff start

Det var nok få som tenkte slike tanker da Nikkolaj ble født 3 ½ måned for tidlig og vekten viste 900 gram. Tre dager gammel fikk han hjerneblødning og ble liggende månedsvis i respirator på grunn av svake lunger. Familien forteller at de tilbrakte flere hundre døgn på sykehuset de første årene.

Konsekvensene av at han kom til verden så altfor tidlig, har også vært at han har fått cerebral parese. Han kunne ikke gå før han var 2 ½ år eller snakke før han var nærmere fem.

- Det er ikke noe jeg tenker på, og i alle fall ikke noe som begrenser meg. Nå trener jeg syv ganger i uka, og håper først å kvalifisere meg til EM i Polen i 2021, og deretter er drømmen VM og så Paralympics, sier 16-åringen.

Et stort støtteapparat

Nikkolajs far, Svein Gulbrandsen, sier at sønnen spilte fotball da han gikk på barneskolen, men at han fikk øynene opp for friidrett da han begynte på ungdomsskolen.

- Der jobbet tidligere landslagstrener i langrenn Arild Jørgensen, og han tipset oss om parafriidrett og mente det kunne være noe for Nikkolaj.

Det hører med til historien at Nikkolaj har gode gener, både faren og tanten har vært friidrettsutøvere på øverste nivå, men plutselig gikk det fort i svingene.

Nikkolaj begynte med mer spisset og målrettet trening i regi av KIF, og allerede som 14-åring fikk han plass på Olympiatoppen Sørs ParaUng-satsing. Han er også utnevnt til ParaUng-ambassadør, som innebærer å være et godt forbilde for yngre utøvere med syns- og bevegelseshemming. Og ikke nok med det – 16-åringen er også plukket ut som én av fem i aldersgruppen 14–16 år som er med i Friidrettsforbundets satsing mot Paralympics i Paris-OL i 2024.

- Jeg er heldigvis glad i å trene, smiler han.

Pengepremien gjør det enklere

Selv om unggutten spås en lovende karriere så er det likevel mye som skal klaffe, og det er nødvendig med store mengder trening og konkurrering på større stevner i både inn- og utland. Det koster, og derfor er pengepremien en god hjelp på veien.

- Det er allerede et stort støtteapparat rundt Nikkolaj, både gjennom KIF, Olympiatoppen og Friidrettsforbundet, og det er vi veldig takknemlige for. Men det kreves en del ekstra innsats både i forbindelse med utstyr, fysioterapi og reiser, og gaven fra LOS-Fondet vil bidra til å gjøre det litt lettere for Nikkolaj å nå drømmen sin, sier mor Merete Gulbrandsen Tholin.

Hun trekker også fram viktigheten av å gjøre para-idretten mer synlig for folk flest.

- Vi setter enormt pris på gaven fra LOS-fondet, men det at Nikkolaj vinner betyr også mer blest rundt idrett for funksjonshemmede, og det er flott. Det er viktig å løfte fram alle som driver med idrett, også de man vanligvis ikke hører så mye om.

image
I februar dro Nikkolaj med Team YNG til Marrakesh hvor han deltok på et internasjonalt stevne