Huskeliste når du skal flytte

Skal flytte hjemmefra for første gang? Enten du skal studere i en annen by eller rett og slett synes det er på tide å flytte ut fra mor og far, så er det mye du må huske på.
Her er noen viktige ting å huske på:

Flyttemelding
Som student kan du velge om du vil melde flytting i Folkeregisteret, eller om du bare vil endre adresse på Posten. Melder flytting i Folkeregisteret, mister du retten til å være dekket av dine foreldres innboforsikring. Melder du ikke fra til Folkeregisteret, mister du på den annen side retten til å stemme i den kommunen du bor i. Du betaler også skatt til hjemkommunen din.

Forsikring
Mange tror de er dekket av innboforsikringen til foreldrene når de flytter og studerer borte. Det er ikke alltid tilfelle. Enkelte forsikringsselskap har begrensninger på hvor lenge du kan bo borte og fortsatt være dekket av foreldrenes forsikring. Som student trenger du også en helårs reiseforsikring, en uføreforsikring og en ulykkesforsikring. Sørg for å ha dette o orden når du flytter hjemmefra.

Strøm
Når du flytter, er det viktig at du velger en strømleverandør som levere strøm til deg i den nye boligen. Velger du ikke strømleverandør, vil nettleverandøren levere en svært dyr ventestrøm til deg. LOS har en egen strømavtale skreddersydd for deg som er mellom 18 og 30 år. Les mer om LOS Ung avtalen her.

Studielån
De aller fleste som flytter hjemmefra for å studere er avhengig av studielån for å ha råd til husleie og andre utgifter. Bor du borte fra foreldrene dine, vil 40 prosent av studielånet bli gjort om til stipend når du har bestått eksamen. Før du søker om studielån, må du ha fått tilbud om og sagt ja til studieplass. I søknaden må du også fylle inn adressen din på studiestedet.

Fant du ikke det du lette etter?