Den fine sommeren har sin pris

En tørr og varm sommer førte til vannmagasiner med lavere fyllingsgrad enn normalt. Men etter sol kommer alltid regn. Vannmagasinene til kraftprodusentene har de siste ukene fått stadig påfyll, men ligger fortsatt godt under normalen for årstiden. Hvordan påvirker dette strømprisene utover høsten og vinteren?

Den tørre og varme sommeren førte til rekordhøy pris på strøm. Ikke siden 2006 har vi hatt høyere sommerpriser på strøm i juli og august, og prisen er også den høyeste hittil i år. Det uvanlig varme sommerværet innebar også lite vind over Norden og Nord-Europa. Dette betyr at det knapt har vært noe billig fornybar kraft å bruke, verken i Norden eller de tilgrensende landene. I sommer har også noen av de nordiske kjernekraftverkene gjennomført planlagt vedlikehold, noe som spisser situasjonen ytterligere.

Må bruke mindre magasinvann
Ingen vannmagasiner er tomme, men som kraftreserver skal de vare lenge. Normalt bruker magasinnivåene å vokse jevnt frem til oktober, både på grunn av snø som smelter og regn som faller. For kraftprodusentene er utfordringen å sikre at det er nok magasinvann også når det trengs i mars og april, og ved en tørr værutvikling utover høsten må bruken av magasinvann derfor reduseres.

Nordiske priser jevnes ut med europeiske priser
Den svake ressurssituasjonen i Norden, gjør at dette markedet blir ytterligere påvirket av hva som skjer utenfor Norden. Forventingene i markedet til hvordan strømprisene vil utvikle seg fremover er derfor sammensatt. Dersom det blir en tørr og kald høst og vinter, vil vi importere kraft fra Europa. Ved en svak ressurssituasjon vil prisene i Norden og Europa være nærmere hverandre enn i en situasjon der vi har et massivt overskudd av kraft i Norden. Prisnivået i Tyskland vil da påvirke prisnivået i Norden, slik at kull-, gass- og CO2-prisen vil ha innflytelse på de nordiske strømprisene.

Forventninger om en tørr og fin september
Den våte perioden vi har hatt i august ser ut til å gå mot slutten, og det varsles nå normalt eller noe tørrere enn normalt med nedbør. Markedet venter derfor ingen bedring i ressurssituasjonen gjennom september. Dette påvirker også utviklingen i strømprisen her hjemme, og det forventes at strømprisene løfter seg noe utover høsten.

Fant du ikke det du lette etter?